İran'dan gelen doğalgazın kesintiye uğraması sonucu Organize Sanayi Bölgeleri'nde elektrik ve gaz kesintisi yaşandı, Tüm OSB'lerde aydınlatma ve ısınma amaçlı kullanılabilecek kadar enerji çekimine izin verildi. Belirlenen günlerde belirlenen rakamın üzerinde enerji çeken bölgelerin enerjisi TEİAŞ tarafından kesilecek ve cezai yaptırım uygulanacağı duyuruldu. Bu durum

Bu durumun hukuki birçok sonucu var elbette, ancak bu durumun en ağır faturasını yine işçiler ödemek zorunda kalabiliyor. Bu sürede rızası olmadığı halde işçiler ücretsiz izne ayrılıyor veya yıllık izinleri kullandırtılabiliyor. İşçinin rızası olmadan kullandırtılan bu izinler hukuka aykırı ve işçinin mağduriyetine, kesintinin faturasını işçinin ödemesine sebep oluyor.

İş Kanunumuz aslında üretimin zorunlu olarak durması halini düzenlemiş. İşverenlerin bu durumda yapabileceği tek yasal işlem telafi çalışmasıdır. İş verem bu uygulama yerine işçiye izin verirse ücretini ödemek zorundadır. Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’nin 7. ve 8. maddelerinde yıllık izin talebinin yazılı olarak işçiden gelmesi gerektiği açıkça düzenlemektedir.

Telafi çalışması, işverenin uygulamak istediği takdirde, 4 ay içerisinde başlamak zorunda olduğu, bir iş günü içerisinde 11 saati geçmeyecek çalışma yaptırmasıdır. Bu çalışma işçiye fazla mesai hakkı kazandırmamaktadır.

Telafi çalışması yaptırılırken kanun işçiyi de koruyan düzenlemeler içeriyor. Yasaya göre,  telafi çalışması hafta tatili ya da ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yaptırılamaz. Telafi çalışması olağan iş günü içerisinde 3 saati aşmayacak bir şekilde yaptırılabilir. 

Telafi çalışmasından ayrı olarak, çalışılamayan süreden işveren işçiye bir haftaya kadar yarım ücret ödemesi yapabilir. Çalışılamayan süre bir haftayı aşarsa işçiler “İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkması" sebebine dayanarak iş akitlerini haklı olarak fesih edebilir, hak kazandılar ise kıdem tazminatlarını alabilirler.