Orman sessiz… Sakinlerinden üveyik, elmabaş patka, fiyu, yeşilbaş, macar ördeği, boz ördek, kaşık gaga, kınalı keklik, kum kekliği, çil keklik, bıldırcın, su çulluğu kuşları… Yabani tavşan, ada tavşanı, çakal, tilki, yaban domuzu… Ve daha burada listeme alamadıklarım…Sabahın erken saatleri; her zamanki yaşam telaşı içinde beslenmeye, üremeye, lafın özü yaşamaya başlamışlar.
     Bu hengame içinde, çoğunluğunun çok hassas olan duyuları farklı seslere  kulak kabartır, hassas burunları ise aldıkları değişik kokular için teyakkuza geçer.
Kuru dallar, yapraklar çıtırdar, kaba adımlar olabildiğince sessiz yaşam alanlarına ilerler. Bazıları hızla kanat çırpar çalılıklar arasına, yüksek ağaç dallarına. Tavşanlar, çakallar, tilkiler, yaban domuzları güçleri yettiğince koşarlar nereye gittiklerini çok da bilmeden. Sadece o, kendilerine yaklaşan ayakların sahiplerinden içgüdüsel olarak uzaklaşmaktır amaçları.
     Üveyik, elmabaş patka güven duyar, yerlerinden kımıldamazlar. Duymuşlardır çünkü; Dünya Doğayı Koruma Birliği(IUCN)nin nesli tehdit altında olanlar listesindedirler.
     Sonra, ormanın o güzelim sessizliği, birden tüfeklerden çıkan kurşunların sesleriyle delinir. Bir daha, bir daha ve çok sayıda ölüm kusar o kurşunlar.
Anında ölenler şanslıdır belki de, ama yaralı şekilde, can acısıyla kuytulara kaçanlar birkaç kez daha ölürler; avcılar bulurlarsa onlar tarafından, bulunmazlarsa uzun süreçte yaraları kanaya kanaya.
     O kendinden emin üveyikle, elmabaş patka da ölenler içindedir ne yazık ki. Son kez yoğun dallar arasından görünen mavi enginliğe bakarken neden, nasıl diye sorarlar. “Hani biz nesilleri tükenenler listesinde korunma altındaydık” diye.
     Bu döngü, ülke sınırlarımızın ormanlık avlak alanlarında her gün 6 Mart 2022 tarihine kadar sürecek ne yazık ki.
     Sözcü’de bir haber başlığı: “Av izni kararının iptali için başvuru”. Ve bir fotoğraf karesi, kumrulara benzettiğim bir çift kuş – üveyik-, fotonun kenarında, “nesli tükenmek üzere olan canlıları da avlayacaklar” yazıyor.
     Doğa Derneği, Merkez Av Komisyonu’nun 5 memeli ve 31 kuş türünün av izni kararının durdurulması için Danıştay’a dava açmış.
     Vatanınız bildiğiniz bir ortamda, evinizin mahremiyetinde gelip sizi ateşli silahlarla vursalar ne hissederdiniz? Avcıların yaptığı bu değil midir? Avcılık toptan yasaklanmalıdır! Ne kanatlısı, ne memelisi kurşunların hedefi olmamalıdır! Tüm dünyada gün gelecek bu yasak çıkacak. Umarım çok sayıda canın türü yok olmadan olur bu.