İhtiyacımız olan mal alımlarında daha çok görsel ve işitsel olarak yayınlanan reklamlardan etkilenerek mal alımı yapıyoruz. Aslında çoğu zaman ihtiyacımız olan malın fiyatını, malın özelliklerini, alacağımız malın bizim ihtiyacımızın ne kadarını karıyabileceğini hiç araştırmıyoruz oysa bizim ihtiyacımız olan malı her yönüyle araştırmamız gerekmez mi? Örneğin malın faturası var mı, garantisi var mı, malın kullanma Kılavuz’u var mı dahası malın garanti içeresinde arıza yapması halinde her ne kadar malın garantisi olsa dahi servislerinin çalışmaları ne kadar güvenli ve ne kadar ciddi, kurumsal olduklarına da önemle bakmamız gerekir.
***
Tüketicilerimizin mal ve hizmet alımlarında satıcı ile aralarında meydana gelebilecek uyuşmazlık yaşamadan öncesi ve uyuşmazlık sonrasında Tüketicilerin haklarının yasal olarak aradıkları 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili yönetmeliklerce tüketicileri doğru ve bilinçli olarak yönlendiren bir kanun ve yönetmelikler var.
****
Yine mal alımlarında Malın kullanımı ve kurlumu ile ilgili kullanama kılavuzu var. Tüketicinin kullanımına sunulan malların tanıtım, kullanım, kurulum, bakım ve basit onarımına ilişkin Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzuyla, gerektiğinde uluslararası sembol ve işaretleri kapsayan etiketle satışa sunulması zorunludur. Ayrıca malın kullanıcı ara yüzünde, yani bir mal ile o malı kullanan tüketici arasındaki etkileşime aracılık eden her türlü dijital ortamda yer alan yazılı, sesli ve görüntülü ifadelerin de Türkçe olması zorunludur.
***
 
Malın güvenli kullanımına ilişkin hususların malın üzerinde yer alması hâlinde yazılı ve sesli ifadelerin Türkçe olması zorunludur. Malların ilgili teknik düzenlemesi uyarınca kişinin sağlığı ile çevreye zararlı veya tehlikeli olabilmesi durumunda, bu malın güvenli kullanılabilmesi için malın üzerine veya tanıtma ve kullanma kılavuzuna bu durumla ilgili açıklayıcı bilgi ve uyarılar açıkça görülecek ve okunacak şekilde konulur veya yazılır.
***
 
Tanıtma ve kullanma kılavuzu açık, sade, anlaşılabilir bir dilde ve okunabilir şekilde düzenlenir ve kağıt üzerinde yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verilir. Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzlarının hazırlanması sorumluluğu üretici ve ithalatçıya; tüketiciye verilmesi ve teslim edildiğinin ispat sorumluluğu ise satıcıya aittir.
***
 
Tanıtma ve kullanma kılavuzunda; üretici veya ithalatçı firma ile yetkili servislerin unvan, adres, telefon numarası ve diğer iletişim bilgileri, kullanım, kurulum, bakım ve basit onarımda uyulması gereken kurallar, taşıma ve nakliye sırasında dikkat edilecek hususlar, kullanım hatalarına ilişkin bilgiler, tüketicinin yapabileceği bakım, onarım veya ürünün temizliğine ilişkin bilgiler, tüketicinin seçimlik hakları ve uyuşmazlıkların çözüm mercileri gibi bilgiler bulunmak zorundadır.