Bitcoin, Etheryum ve daha yüzlercesi bulunan kripto paralara yönelik ilgi her geçen gün artıyor. Dünya’da bir çok ülkede kripto paralar ile ilgili mevzuatlar hazırlandı. Yasaklayan ülkeler dahi var.
Kripto paralar ile ilgili ne şekilde düzenleme yapılacağı henüz belirgin değil, ancak belli bir meblağın üzerindeki getirilerde vergi düzenlemesi yapılmasını herkes öngörüyor. Kripto parayı Türk borsalarında tutan ve Türkiye’deki bankalar aracılığı ile alım satan yapanlar için vergi alınabilse de, kripto paranın anonim özelliğinden dolayı tam olarak bir denetim getirilmesi mümkün değil.
Kripto paralar ile ilgili beklenen en önemli düzenlemelerden biri, kripto borsalarına, yani insanların en yoğun olarak alış veriş yaptığı sitelere kısıtlamalar getirilmesi. Kripto borsalarının bankalar gibi bir düzenlemeyle, belirli bir miktar sermayesinin bulunması ve alım satım işlemleri için standartlar getirilmesi bekleniyor. Bu düzenleme olmadığı için geçmişte bir çok kripto para borsası sahibi, mağdurların birikimleri ile birlikte kayıplara karışmıştı. Gelecek olan düzenlemelerle beraber hem bu borsalardan yapılan alım-satımların kayıt altına alınması hem de vatandaşların güvenle alım satım yapabilmesi bekleniyor. Bu denetimlerin de aynı bankalar gibi Sermaye Piyasası Denetim Kurulu tarafından yapılacak olması gündemde.
Kripto paralar ile ilgili yapılacak düzenleme, kara para aklamak, yasa dışı bahis oynamak vb. gibi yasa dışı iş ve işlemlerde kullanılmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Metaverse’te alınan arsalar
Kripto paralarla ilgili düzenleme yapıladursun teknoloji ise hız kaybetmeden yenilikler sunmaya devam ediyor. Metaverse diye bilinen dijital evren, kişisel bilgisayarların yanı sıra sanal ve artırılmış gerçeklik cihazlar aracılığıyla, kalıcı, çevrimiçi, 3 boyutlu sanal bir evren olarak tanımlanabilir. 
Metaverse adına kurulan onlarca sitede, bildiğimiz Dünya haritasında sanal araziler satışa çıkartılıyor. Kripto paralara yatırım yaparak treni kaçırdığını düşünen bir çok kişi de bu sitelerde arsa, arazi satın alıyorlar. Sanal gerçeklikle etkinliklerin, toplantıların kısacası günlük hayattaki hemen her şeyin yapılmasıyla birlikte metaverse arazilerinde gerçek arazi fiyatlarını aratmayacak satışlar yapılıyor. Türkiye’den de o kadar çok satın alım yapıldı ki, birçok platformda Anadolu Yakası sahilinde arazi kalmadı.
Metaverse platformlarından gelecekte hangisi ayakta kalır ya da sanal gerçeklik mevcut platformlar üzerinden mi yoksa facebook, Microsoft gibi büyük yatırımcıların kuracakları Metaverse’ler üzerinden mi yürür orası şu anda muamma. Bu platformlardan arsa, arazi almak tamamen bu platformların popülerleşmesine ve gelecekte sunacakları teknolojiye bağlı. Aynı sanal paralar gibi gerçek olmayan bir değere, sadece insanların değer vermesi ile sizi zengin edebileceği gibi, boşa giden yatırımlara da sebep olabilir. Dikkatli olmakta fayda var. 
Hazır kripto paralar ile ilgili düzenleme yapılırken, yüklü meblağlı kripto paralarla alınıp satılan ve gelecekte büyük yatırımlar yapılacak olan metaverse arazileri için de düzenleme getirilmesi şart.