ICO’LAR  (Initial Coin Offering)
Kripto para dünyası her geçen gün büyüyor. Her gün onlarca yeni dijital para piyasaya sürülüyor. ICO’lar internet dünyasında fenomen haline gelmekte, Blockchain’in en baskın özelliklerinden biri olma yolunda ilerlemektedir.
Kripto para birimlerinden söz ederken öncelikle “kripto/kriptoloji” nedir bunu açıklamakta fayda var. Kriptoloji, bir şifreleme bilimidir. Verilerin (yazı, rakam veya herhangi bir mesaj) belirli bir sisteme göre şifrelenmesi, güvenli bir ortam aracılığıyla alıcıya gönderilmesi ve bu şifreleme sisteminin çözülmesi ile verilerin ortaya çıkması sürecidir. Kripto para da kriptografi vasıtasıyla güvenli finansal işlemlerin yapılabilmesine olanak tanıyan dijital bir para birimidir. İlk Kripto Para, 2009’da bulunan Bitcoin’dir. 
Blockchain’i açıklayacak olursak, kısa ifadesiyle şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağıtık bir veri tabanıdır. Her bir bilginin bloklar halinde, gelişmiş şifreleme algoritmalarıyla, birbirine bağlanarak kaydedildiği bu dağıtık veri tabanı, bizlere bir merkeze bağlı olmaksızın işlem yapabilme imkânı sağlayan bir teknolojidir.
Bitcoin ise bir banka gibi üçüncü bir aracıdan geçmeden doğrudan iki kişi arasında transfer edilebilir bir kripto paradır.
ICO’lar Bitcoin ve sağladığı blockchain teknolojisi ile ortaya çıkmış yeni nesil kitle finansman fonlama yöntemleridir. 
Peki ICO’lar Nedir? Ne için kullanılmaktadır?
ICO yani Initial Coin Offering ise kripto paralarla gündeme gelen bir kavramdır.  ICO, bilinen mali sistemden farklı Blockchain ve cyrptocurrency sektörlerinde yeni çıkan bir kitle fon oluşturma konseptidir. ICO yeni ve yapılandırma aşamasında olan projelerin kendilerini fonlamak amacıyla genellikle Bitcoin ve Ether aracılığıyla kullandıkları bir fonlama ve bağış mekanizmasıdır. Piyasaya girecek olan kripto paralar, ICO oldukları dönemde potansiyel yatırımcılara çağrı yaparak finansman toplamaya başlar. ICO daha sonra borsada işlem görerek ya da alım-satımlarda kullanılarak kripto para formuna kavuşurlar. 
Bunu şöyle açıklayayım; Girişimci olarak ticari anlamda gerçekten getiri potansiyeli yüksek bir fikre sahip olduğunuzu düşünün ve bu fikri hayata geçirecek elinizde yeterli maddi kaynağınız yok. Girişimciler fikirleri için banka, melek yatırımcı veya risk sermaye şirketlerine gitmek yerine ,web tabanlı sistemlerde projelerini anlatıyorlar, yatırımcılarda küçük miktarlarla başarılı olduğuna inandıkları projeleri finanse etmektedirler. Ürün talep gördüğü ve üzerinde çalışan sağlam bir ekip olduğu müddetçe ICO, crypto projelerine tam gaz vermek(kickstart) için etkili ve kanıtlanmış bir yöntemdir. Ayrıca ICO tokenlarını satın aldıktan sonra geri satarak kar elde etme ihtimali de vardır.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden yayınlanan kitapçıkta Bankacılık Sektörü ve Reel Sektör Kredileri’nin alt başlığı olan Politika ve Tedbirler başlığı altında Yeni Ekonomik Program içinde ICO vurgusu dikkatimizi çekti.
 “Dijital dönüşüm teşvik edilerek yenilikçi projelerin finansmanı için Kitlesel Fonlama (Crowdfunding) ve IPO alternatifi olarak ICO (Initial Coin Offering) gibi modern ve yeni nesil finansman yöntemleri yaygınlaştırılacaktır” ifadeleri yer aldı. Bakanlığın yayınladığı raporda yer alan dikkat çeken bu detay, önümüzdeki süreçte devlet destekli yerli bir kripto para görme ihtimalini artıran bir gelişme olarak karşımıza çıkabilir. Bu da küresel düzende ekonomik liderliğin etkin olduğu bir dönem ve değişimin, dönüşümün yeni nesil finansman kaynaklarının ülkemiz için pozitif anlamda etki yaratabilecek bir adım olacaktır."
Yine de hatırlatma ICO'lar yatırımınızın yüzlerce katını size kazandırabileceği gibi yatırdığınız bütün parayı size kaybettirebilir de. Örneğin Bitcoin gibi yüksek iş potansiyeli olan tutunan olduğu gibi büyük çoğunluğu ise başarıya ulaşamıyor.
Ent, Waves gibi çok başarılı ICO ’lar var. Entherium öyle ,Waves daha farklı.. Örneğin; Entherium ICO öncesi 0,25 $ (USD) iken  anlık fiyatları 372 $ (USD) inanılmaz bir başarı…
Bu yüzden ICO seçmeden önce araştırmak çok ama çok önemlidir. Bu araştırma sürecini kolaylaştırmak ve o ICO'ya olan güveni gösterecek bazı internet siteleri mevcuttur. Sizler de bir ICO'ya girmeden önce o siteleri inceleyerek fikir edinebilir ve daha garanti bir yatırım yapma şansı bulabilirsiniz…