Son günlerde telefonlara gelen kısa mesajla tüketicilerimiz kandırılmak isteniyor. Bilindiği gibi pandemi nedeniyle alışverişler daha çok internet üzerinden mesafeli satış yöntemi ile yapılıyor. Bazı fırsatçılar, bazı art niyetli kişiler tüketicileri dolandırmak maksadı ile tüketicilerimizin cep telefonlarına kısa mesajla  ‘’Firmamızdan sipariş verip almadığınız ürünlerin kargo bedeli tarafımızdan ödenmiştir. Gün içeresinde Şu iban… Numarasına 47 TL Yatırmanız gerekmektedir. Aksi takdirde şirket avukatı tarafından icraya verileceksiniz ‘’ şeklinde mesaj gönderiyorlar. Asla bu tür mesajları dikkate almayın. Sizin satış sözleşmesi imzalamadığınız, mal ve hizmet alımı için onay vermediğiniz hiçbir şey için sizi kimse icraya veremez. Böyle bir durumla karşılaştığınızda ise hemen itiraz hakkınızı kullanın. Bu tür mesajlar sizi kandırmaya yönelik olduğunu unutmayın.

.****
6502 sayıl Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli sözleşmeler yönetmeliği tanımında Mesafeli sözleşmeler, ‘Satıcı veya sağlayıcı ile tüketicinin eş zamanlı fiziksel varlığı olmaksızın, mal veya hizmetlerin uzaktan pazarlanmasına yönelik olarak oluşturulmuş bir sistem çerçevesinde, taraflar arasında sözleşmenin kurulduğu ana kadar ve kurulduğu an da dahil olmak üzere uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle kurulan sözleşmeleri’’ diyor yani yukarıda bahsedilen konu için önce sözleşme yapılmalı.
***
İnternet üzerinden mal aldınız bu mal alımından Mesafeli sözleşmeler yönetmeliğine göre ‘’Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Ancak tüketici, sözleşmenin kurulmasından malın teslimine kadar olan süre içinde de cayma hakkını kullanabilir’ Kanun açık ve net. Sizlere de asılsız mesajlar gelirse dikkatli olun bu kişiler art niyet taşıyabilirler. Bilinçli alışverişler her zaman bizi mağdur olmaktan kurtarır.