1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde, bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair geçici hüküm, Borçlar Kanunu'na eklendi. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde artış yapılabiliyor. Bu düzenleme ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya bıraktı. 
Geçen yıla göre konutlardaki fiyat artışlarını incelemek adına, malum sarı sitenin Eskişehir’in bağlar ilçesindeki emlak endeksini inceleyelim. Bu mahalleyi seçmemizin sebebi Eskişehir’de emlak piyasasının canlı olduğu bir mahalle olması. Haziran 2021 ayında Eskibağlarda bir dairenin  metrekare fiyatı ortalama 3.500TL iken Haziran 2022’de 8.723TL olmuş. Aynı mahallede 2021 yılı Haziran ayında bir dairenin metrekare kirası ortalama 15TL iken 43TL’ye çıkmış. Satılık fiyatları metrekare bazında %149 civarında artmış, kiralık dairelerde ise %176’lık bir artış gerçekleşmiş. 
Geçen sene 100TL’ye kiralanan bir daire bu sene 259TL’ye kiralanırken, ev geçen sene kiralanmışsa kira artışı ile daire 125TL’ye kiralanıyor. Bu durum kiracıların evden çıkmaktan korkması kadar, ev sahiplerinde de zarar algısı uyandırıyor. Bazı ev sahipleri kira başlangıç tarihine göre iki kez de kısıtlamaya tabi olabiliyor. 1 Ağustosta yenilenen bir kira sözleşmesinde sadece 1.8.2022’de başlayan kira döneminin kira bedeli sınırlandırmaya göre belirlenecek ve 1.8.2023’te başlayan dönemin kira bedeline söz konusu sınırlama uygulanmayacaktır. Buna karşılık yeni dönemi 11 Haziran 2 Temmuz arasında, örneğin 1 Temmuzda  başlayan kira sözleşmelerinde, hem bu yıl 1.7.2022’de başlayan kira döneminin kira bedeli hem de 1.7.2023’te başlayacak kira döneminin kira bedeli sınırlandırmaya göre belirlenecektir.
Tahliye taahhüdü imzalamış olan kiracılar birer birer tahliye edilirken, birçok kiracı da evden çıkartılma korkusuyla yasal limitin üzerinde bir atışı kabul etmek zorunda kalıyor. Piyasadaki artış o kadar yüksek ki, ev sahipleri kiracıyı ihtiyaç sebebiyle tahliye etse ve evini başkasını kiraya verse, ev sahibi kiracıya ödeyeceği tazminata rağmen karda olabiliyor. Ev sahipleri sahipleri ev fiyatı bu kadar değerliyken, zarar etmemek adına başka bir yatırım aracına yönelmek için evlerini satıyorlar. Kiralık boş daire sayısı gün geçtikçe azalıyor. Enflasyon ortadan kalmadıkça bu tür baskılayıcı geçici çözümler yeni krizler yaratmaktan başka bir işe yaramıyor.