Borçlar Kanunumuzda kirasını düzenli ödeyen, taşınmaz kiracısını taşınmazdan çıkarmak oldukça sıkı şartlara bağlanmış. Kiracı kirasını düzgün ödediği sürece tahliye için, taşınmazda esaslı onarım ihtiyacı, taşınmaz sahibinin ve yakınlarının ihtiyacı, usule uygun alınmış bir tahliye taahhüdü belgesinin bulunması gibi sebeplerin bulunması gerekiyor.
Ev sahiplerinin en çok karşılaştığı problemlerin başında kiracıların kirasını ödememesi geliyor. Kirasını ödemeyen kiracıyı çıkarmak için ise birkaç farklı yol bulunuyor;
İhtar ve Dava
Kirayı zamanda yatırmayan kiracıya süre verip kirayı ödemesini aksi takdirde tahliye davası açacağını bildiren yazılı bir ihtar gönderilmesi gerekiyor. İhtarnamede ödeme için verilen süre en az 10 gün olmalı, çatılı konut ve iş yerlerinde en az 30 gün olmalıdır. 
Kiracı kendisine verilen bu sürede kirayı ödemez ise, kendisine tahliye davası açılabilir.
İki Haklı İhtar ve Dava
Kiracı bir kira döneminde (genellikle bir yıl) iki kez kirayı geciktirir, kiraya veren de iki kez kiraya verene kirayı ödemesi için yazılı ihtar göndermiş ise, kiraya veren kira sözleşmesinin bitiminden itibaren bir ay içerisinde tahliye davası açabilir. 
Bahsedilen ihtarların yazılı olması yeterlidir, bu sebeple ihtar telepost, telgraf veya noter aracılığı ile yapılabilir.
Tahliye Talepli İcra Takibi ve Dava
Kiraya veren için en avantajlı olan ve en çok kullanılan yol tahliye talepli icra takibi başlatmaktır. Bu yol ile kira alacakları icraya konulur ve kiracıya gönderilen tebligat ile 7 gün içerisinde bir itirazı var ise bildirmesi, 30 gün içerisinde ise ödemediği kira bedellerini ödemesi gerektiği bildirilir.
30 günün sonunda kiracı kira bedellerini ödememiş olur ise tahliye davası açılabilir. Kiracı eğer 30 günlük süre içerisinde kira bedelini öder ise bu sefer yapılan icra takibi iki haklı ihtardan birisini oluşturacaktır ve aynı kira dönemi içerisinde kirayı geciktirir ise, kendisine ikinci ihtarname gönderilip tahliye davası açılabilir.
Her hukuksal işte olduğu gibi mağduriyet yaşamamak adına dava evinizi kiraya vermeden bir avukata danışmakla mağduriyetinizin önüne geçebilirsiniz. Tahliye için zorunlu olan dava yolunda da bir hata ile yeni mağduriyetler yaşamamak adına, muhakkak bir avukata başvurun.