Alışverişlerde zaman zaman da olsa ürün etiketleri ile kasa arasındaki fiyat farkının ortaya çıkması ile tüketici satıcı arasında tartışmalara neden oluyor. Son günlerde bu konuda şikâyetler artmaktadır. Fiyat etiketi denetimini yapan kurumlar denetimlerini daha da sıklaştırmıştır. Alışverişlerde tüketiciler olarak bizler raf üzerinde bulunan ürünlerin fiyatlarını kasa ödemesi öncesi not etmeliyiz ve kasada ödeme esnasında bunun karşılaştırmasını yapmalıyız. Alışveriş esnasında ürün etiketi ile kasa arasında bir farklılık durumunda geçerli olan tüketici lehine olan fiyattır yani etiket fiyatıdır.

***
6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve fiyat etiketi yönetmeliğine göre ‘’Malın satış fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır’’ denmekte yani aldığımız ürün fiyatı kasada farklı çıkması durumunda raf üzerindeki fiyat geçerlidir. Raf üzerinde ürüne ait etiketi geçerli saymayan ve kasada farklı fiyat uygulayan satıcı mutlaka şikâyet edilmeli. Şikâyetinizi Ticaret il Müdürlüklerine ve zabıta Müdürlüklerine yapabilirsiniz. Denetim yapan kurumlar şikâyetinizi mutlaka değerlendirmekte ve haklı olmanız halinde ise karşı tarafa ciddi anlamda cezalar kesmekteler. Yine ilgili yönetmelikte, fiyat etiketlerinde ‘’Malın üretim yeri (İthal edilmiş mallara ait etiketlerde malın üretildiği ülke isminin Türkçe yazılması zorunludur),Malın ayırıcı özelliği, Malın tüm vergiler dâhil satış fiyatı, Malın birim fiyatı bulunmak zorundadır.

***
Etiket yönetmeliğinde’ ’Etiketler çeşitli boyut ve şekillerde olabilir. Cam, naylon, karton, kâğıt ve bunlara benzer maddelerden oluşan kutu, kova, şişe, kavanoz, poşet, torba ve benzeri ambalajlar içinde tüketiciye satılan malların etiketlerinde; satış fiyatları ile birim fiyatlarının aynı boyut ve renkte kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde yazılması zorunludur. Açık halde satılan mallara ilişkin etiketlerde satış fiyatı yerine sadece birim fiyatının yer alması yeterlidir. Malın birim fiyatının satış fiyatıyla aynı olması halinde birim fiyatının belirtilmesine gerek yoktur’ ’denmekte

***
         
Fiyat etiketleri tüketicinin görebileceği yerde olmalı, Perakende olarak satışa arz edilen malların veya ambalajlarının yahut kaplarının üzerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde etiket konulması; etiket konulması mümkün olmayan hallerde de aynı bilgileri kapsayan listelerin görülebilecek şekilde uygun yerlere asılması zorunludur. Hizmetlerin tarife ve fiyatlarını gösteren listeler de bu kural dâhilin de düzenlenerek asılmalıdır.
***
 
Üzerinde veya ambalajında, etikette aranılan hususlar basılı olarak açıkça yazılı bulunan mallarla, kitap, dergi ve gazete gibi üzerinde fiyatı belirtilmiş olan mallarda ve arttırma suretiyle veya özel kanunlarına göre satışı yapılan mallarda etiket bulundurulması zorunlu değildir. Fiyat etiketi yönetmeliği bu şekilde söylemektedir. Tüketiciler olarak yapacağımız alış verişlerde bilinçli olmalıyız. Ürün üzerindeki fiyat ile kasada ödeme yaptığımızda mutlaka fiyatları karşılaştırmakta fayda var