Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin Kurtuluş Mahallesi’ndeki Pazaryeri için yıkım kararı alınmış. Özellikle de o semtteki can korumacılar iyi bilir; pazar yerinde çok sayıda beslenen, kollanan kedi var. Sayıları 100’ü bulur dedi oradaki merhametli bir esnaf.
     Yıkım kararının alındığını duyduktan sonra, pazaryerindeki canların akıbetleriyle ilgili uzunca bir süredir Odunpazarı Rehabilite Merkeziyle irtibat halindeydim. Merkezin yetkilisi, yerin tamamen boşaltılmasından sonra müdahale edebileceklerini aktarmıştı bana. Bununla ilgili haber beklediğini, geldiğinde ekibin gideceğini, çare üretmeye çalışacaklarını söylemişti. Açıkçası nasıl bir çare üretileceği konusunda net bir şey duyamadım kendisinden. Biz, bir iki arkadaş, aklımız yettiğince öneriler sunduk kendilerine; pazaryerine yakın  yeşil alana bir kedi evi konulmasını talep ettik, yıkımdan kurtarılan bebeklerin korumaya alınabileceği, annelerinin onları aradığında seslerine gelebilecekleri bir yer olabileceğini söyledik. Ama Odunpazarı Park Bahçeler Müdürlüğü’nün iş yoğunluğu nedeniyle şu anda böyle bir ev yapma şansları yokmuş ne yazık ki. Yakınlarda bulunan ve kullanılmayan bir ev varmış, onu getirelim dendi, sonrasında ondan da bir ses çıkmadı.
    Sonuç olarak dün pazar yerine gidip gözlerimle durumu bir göreyim istedim. İnanılmaz olumsuz bir manzaraydı karşılaştığım, sanki mahşer yeri; Pazar esnafı kendi tezgahlarını kurtarma derdine düşmüş söküyorlardı camları, çerçeveleri, kapıları, daha da neleri varsa. Kediler o hafriyat  içinde şaşkın, ne yapacaklarını bilemez bir halde oradan oraya koşuşturuyor, anneler acıklı seslerle bebelerini arıyordu.
     Yiyecek, içecek hiçbir şey yok. Merhametli, güzel yürekli bir esnaf, bir anne kedi ve üç yavrusunu korumaya alabilmiş. Onun da sığındığı tuvalete benzer bir alana balyoz inmek üzereydi. Bir arkadaşımın yardımıyla o masum anne ve üç bebeğini o alandan aldık, sağlık kontrollerinin yapılması için Sempati Hayvan Hastanesi’ne götürdük. 
     Bu arada Odunpazarı Rehabilite Merkezi’yle tekrar temas kurdum, durumun vehametini ilettim. Ekibin geleceğini söyledi sorumlu veteriner hekim. Gerçekten de bir süre sonra oraya ulaşmışlar.  13 kediyi tahliye ettiklerini ve barınağa aldıkları söylendi sonrasında bana.
     Lafın özü; bir alışveriş merkezi yıkılıyor, esnaf yıkımdan önce bilgilendiriliyor, eşyalarınızı, malınızı mülkünüzü alın diye uyarılıyor. Peki ya oradaki masum canlar? Kedicikler? Onlarla ilgili kimsenin kılı kıpırdamıyor. Bir iki merhametli insan aramış belediyeleri, hiçbir dönüş olmadı diye dert yandılar dün ben oradayken.
     Bu nasıl bir duyarsızlık, nasıl bir merhametsizliktir onları yok saymak? Bugün sizler, her kimse sorumlular, bu canları yok sayarsanız bizler de sizleri vakti geldiğinde yok sayarız!
     Kurtuluş Pazar yerinde tek bir kedi o yıkım nedeniyle ölsün, başta Büyükşehir Belediyesi, sonrasında, vaktinde gerekli müdahaleyi yapmayıp, “durumu değerlendiririz” diye bizleri savsaklayan  Odunpazarı Belediyesi, can dostlarını karşılarına alacaklardır.  Böyle biline…