Geçtiğimiz hafta sonunda Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın öncülüğünde Mihalgazi ilçesinde düzenlenen kahvaltıda yöredeki üretici kadınlarla bir araya geldik. 
Buluşmada kadınların el emeği ürünlerinden satın alma fırsatı bulduk aynı zamanda satış ile ilgili yaşadıkları zorlukları konuştuk.
Kadınların bireysel çabalarıyla ürünlerini satışa sunabilmesi ve sürekli bir gelir elde edebilmesi gerçekten de çok zor. 
...
Bu bağlamda kadınlara kooperatifleşme konusunda yol göstermeye çalışan Belediye yetkilileri ve diğer ilgililerden aldığım  bazı bilgileri paylaşmak istiyorum.
Kadın emeğini değerlendirmede belediyelerin rolü gerçekten önemli çünkü kadınları öncelikle mesleki beceri sahibi yapmak, eğitmek gerekiyor. 
Büyükşehir Belediyesi ESMEK aracılığıyla kadınlara eğitimler veriyor, ‘Kadın Emeğini Destekleme Vakfı’ aracılığıyla burada üretilen ürünlerin satışı yapılıyor.
Ayrıca yine Belediye tarafından kadınların kooperatif kurarak satış yapabilmesi için ilçelerde kapsamlı ‘danışmanlık’ desteği veriliyor.
Büyükşehir bünyesinde “Her ev bir atölye olacak” sloganıyla kurulan Turistik El Sanatları Merkezinde üretilen ürünlerin satışı için çeşitli organizasyonlar yapılıyor.
Kadınların ürettiği uzun ömürlü gıda ürünleri ‘Büyükşehir Belediyesi üretici marketlerinde’ satışa sunuluyor.
Eskişehir’in ilçelerindeki duruma bakarsak, Alpu’da “Alpu Kadınları Lezzet Atölyesinde” üretim yapan kadınlar erişte, sebzeli erişte, normal tarhana, sebzeli tarhana, mantı gibi gıda ürünlerini kendi imkanlarıyla pazarlamaya çalışıyor.
Han ilçesinde ise “Ev Pansiyonculuğu” uygulamasıyla başlayan sürecin devamında “Han’ın Eli Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifinde” kadınlar lavantadan sabun, lavanta suyu, lavanta yağı üretip satıyor. 
Seyitgazi ilçesinde kadınlar ev pansiyonculuğuna başlama hazırlıklarının yanı sıra “coğrafi işaretleme” yapılacak ürünler üzerinde çalışıyor.
Merkezde Odunpazarında “Turuncu Kadın Kooperatifini” kuran kadınlar kurabiye, pasta, su böreği gibi gıda ürünlerini kooperatifin atölyesinde üretiyor, işlettikleri kafede satıyor, evlere paket servis yapıyor.
Yine Odunpazarı Belediyesi’nin desteklediği “Odunpazarı Kadın Kooperatifindeki” kadınlar ürünlerini OMEK kursiyerlerinin ürünleriyle birlikte Hamamyolu köprüsünün altındaki yerde satışını yapıyor.
Tepebaşı Belediyesi ise kadın üreticilere Hanımeli Sokakta yer vermiş durumda. Haftanın 7 günü açık olan sokakta bireysel veya dernekler aracılığıyla kadın el ürünlerinin satışı sağlanıyor. 
Tepebaşı Belediyesinin Kırsal Kalkınma Müdürlüğünün yönetiminde Batıkent ve Uluönder mahallelerinde kadınlar tarafından organik ürün satışı ve Özdilek Sanat Merkezinin bahçesinde ‘kadın üretici pazarı’ açılıyor.
Verdiğim örneklerden anlaşılacağı gibi yöremizdeki üretici kadın sayısının artması ve kadınların ürünlerini satışa sunabilmesi için çok yönlü çalışmalar yürütülüyor.
...
Diğer yandan, ürünlere pazar bulmada devamlılık sağlanması bakımından ‘Kooperatifleşme’ en doğru model olarak karşımıza çıkıyor.
Kooperatifleşme ile artı değer içeren ‘etiketli ürünlerle’ kalite ve özgünlük bakımından da pazarda üstünlük sağlama olanağı doğuyor.
Bu noktada belirtmek gerekir ki, kadınların ürünlerinin özellikle gıda sektöründeki firmalar ve “restoran zincirlerine” girebilmesi çok büyük bir avantaj sağlıyor.
Böylece  ‘sözleşmeli üretim’ yoluyla ‘düzenli sipariş’ fırsatı doğuyor.
Bu çerçevede Polatlı’da faaliyet gösteren  “Anadolu Bacıları Kadın Kooperatifi” güzel bir örnek olarak tanıtılıyor.
Kooperatifteki kadınlar kendi markaları olan “PANPEK” ismini verdikleri ‘pancar pekmezini’ ve ‘kırmızı pancar reçelini’ yeni ürün olarak çıkardılar.
Türkiye çapında 51 şubesi olan bir restoran zinciri ile yaptıkları anlaşmayla restoranın kahvaltı menüsünde yer alan ‘portakallı havuç reçelinden’ ayda 1.5 ton üretim yapıyorlar. 
...
Restoran zincirleri ya da gıda satışı yapan firmaların kadın ürünlerine ‘sözleşmeli alımlarla’ destek vermesi çok büyük önem taşıyor.
Bireyler olarak bizler de yılbaşına yaklaştığımız günlerde hediyelik ürünlerden satın alarak kadınlarımızın ‘ekonomik ve sosyal olarak güçlendirilmesine’ katkı sağlayabiliriz.