Günlük hayatımız değişik süreçlerden oluşuyor ve yaptıklarımızın bir kısmını farkındalıkla bir kısmını alışkanlıklarla yerine getiriyoruz. Bunlardan biri de şüphesiz ki İletişim. 
Başımıza gelen olumlu ya da olumsuz olayları düşünürken iletişimin etkisine odaklanmamız gerekiyor.
Peki iletişim nedir?
İletişim; kişiler arasında ya da kişi ile bir grup arasında, duygu, düşünce, bilgi ve haberlerin, akla gelebilecek her türlü biçim ve yolla kişiden kişiye karşılıklı olarak aktarılması tanımlardan biri. Aslında konuşmamız, ses tonumuz, duruşumuz, giyimimiz, beden dilimiz, mimiklerimiz, bakışlarımız her biri iletişim aracı olarak kullanırız. Bunu yaparken bazen farkında olur bazen de farkında olmadan yaparız. Buna örnek Victor Hugo’nun şiirinin bir sözü halk arasında şu şekilde kullanılmaktadır;
“Bir bakış bir bakışa neler anlatır, bir bakış bir bakışı senelerce ağlatır”.
Güçlü bir iletişim ile hem birbirimizi anlayabilir hem de yanlış anlaşılmalara sebep olunmasından kurtuluruz. Bunun içinde öncelikle iyi bir dinleyici olmalıyız. Nedense dinlemiyoruz dinlermiş gibi yapıyoruz. Karşımızdaki ile konuşurken sıra bize geldiğinde ne söyleyeceğimizi planlıyoruz. Oysa kişi ne ifade ediyor, ne söylüyor ve biz onu ne kadar önyargısız anladık. Önemli olan bu! Bence şunu dedi, şunu anlatmak istedi değil de, kaşımızdakinin ne ifade ettiğini doğru anlamalı ve gerekirse ne anladığımızı karşı tarafa aktararak teyit edebiliriz. 
Bir taraf alıcı bir taraf gönderici iletişimde ama bizler yukarıda yazdığım nedenler yüzünden doğru şekilde güçlü bir iletişim kuramıyoruz. Bir de yeni gelişen teknoloji ile bunlara emojilerimiz de eklendi. Aslında zamanla birlikte bir şeyleri ifade şeklimizde değişmekte. Şu an yeni trend emojiler. Hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer aldılar.
 Kelimelerle ifade edemediğimiz birçok şeyi emojiler sayesinde daha doğru bir duygu ve düşünce aktarımını yapabiliyoruz. Evet bazen birçok kelime yerine bir emoji ile anlatmak mümkünken bazen de o emoje bizlerin anlatmak istediklerimizin yanında çok eksik ve anlamsız olabilir. 
En etkili mesajlar, ifadeler yalın ve açık anlatımlardan geçmektedir. Bu nedenle vermek istediğiniz mesajı gereksiz tabir, ima ve tasvirlere boğmadan en anlaşılabilir, açık şekilde karşı tarafa iletmenizi öneriyorum. Bu nedenle benim tercihim her zaman yüz yüze iletişimden geçmekte. 
“Dünyayla dört şekilde ilişki kurarız;
 Ne yaptığımız, nasıl göründüğümüz, ne söylediğimiz ve nasıl söylediğimizle.” Dale Carnegie
İletişim sırasında çeşitli hatalar yapıyoruz ve bunu fark etmiyoruz. Bu nedenle iş ve özel hayatımızda sorunlar başlıyor ve biz hep karşı tarafı sorumlu gösteriyoruz. En büyük iletişim problemlerinin başında; anlamak için dinlemiyoruz, cevap vermek için dinliyoruz. Belki de anlatılmak isteneni ya da hareketi yanlış anlamış olabileceğinizi hiç düşündünüz mü? 
İletişimde işte bu nedenle çatışmalar yaşıyoruz. İletişimde çatışmalar yaşamamak için iyi doğru ifade etmeli, verilmek istenen mesajı önyargılarımızdan arınarak dinlemeli eğer tereddüt yaşıyorsak karşımıza anladığımızı söyleyerek teyit edebiliriz.                                                                                                                                              Ebru Emre