“Sadece Faal Kalırsanız bir yüzyıl yaşamak isterseniz.” Japon Atasözü
Bugüne kadar değerler, toplumsal etik ve ahlak, mobbing dedik, egolu insanlar ile başa çıkmaya çalıştık, iş yerinde yükselmemize engel olanlardan bahsettik, hep şikâyet ettik. Ama bir yandan da mutlu olmanın yollarını aradık. Şimdi İkigai’den bahsetmek istiyorum sizlere. Belki hoşunuza gider ve size yardımcı olur.
Hayatımızın amacı nedir sizce?
Uzun, daha da uzun yaşamak mı yoksa bir hedef bir amaç mı?

Kimilerimiz ne istediğini çok iyi bilir, vizyona ulaştıracak hedefleri bellidir. Yaşam tutkusu ile yol alır. Kimisi kararsızlıklar içinde nereden başlayacağını bilemez ve yaşam sevincine rağmen her geçen gün gücünü, enerjisini tüketir.
Ne kadar tutkulu ve hayat enerjisi dolu olsak da ümitsizlik, tükenmişlik sendromu, sabahın erken saatlerinde işe giderken karşılaştığımız trafik, stresli iş ortamı, fazla yoğun mesailer, pazartesi sendromu ve ilişki hayatımızdaki bazı olumsuzluklarla bizi üzen olaylar tüm hayat enerjimizi alıp gidiyor.
İkigai:Japonca “iki”;yaşam, hayat anlamına gelirken, “gai”;etki, sebep, yarar anlamına geliyor. Bu iki küçük kelimenin birleşiminden ortaya “yaşama sebebi” anlamı çıkıyor. Hep meşgul kalarak mutlu olmak diyebiliriz. Yaşamak için bir sebebi var her birimizin. Japonlara göre, herkesin bir ikigaisi vardır ve bunu kimileri bulmuş kimileri hala bulamamıştır. Çünkü aradığı daha önce de yazdığım gibi özünde kendi içindedir. Bunu keşfetmek için de kendi içine derin bir iç yolculuk yapması gerekmektedir. Özünüze ulaştığınızda varoluş sebebinizi, kim olduğunuzu veya aslında kim olmadığınızı, yani ikigainizi bulmuş olacaksınız. Bunun için profesyonel koçlardan da destek alabilirsiniz. 
Neden derseniz biraz zor, uzun bir yolculuk olacak ve buna maalesef ne zaman ne de enerji ayırabiliyoruz. Yorgunuz, istesek de bazı şeyler bizlerin elinde değil ve kontrol her zaman bizde olamıyor. Sürekli bir erteleme içerisindeyiz, fırsatları zamanında değerlendirmiyoruz tüm şartların mükemmel olmasını bekliyoruz. “Önce şu sorunu çözeyim, şu terfiyi alayım, sonra her şey düzelir” gibi sürekli bir şeyler ile ikigaimizi erteliyor ve zaman ayırmıyoruz. 
Bir şeylere bağladığımız, mutluluğun gerçekleşmesini beklediğimiz o sebep bazen hiç gelmiyor ya gelse bile başka bir sebep çıkıyor ya da bizim zamanımız kalmıyor. Akışı her uğraşta yakalamalıyız ki zamanı iyi yöneterek bireysel gelişimimize dönüştürebilelim!
İkigaimizi Bulmak İçin Nerden Başlamalıyız?
Aşağıdaki Şemayı Dikkatlice İncelemenizi öneriyorum ve vereceğiniz yanıtları bu Şemaya yazın.
İkigai’nin dört  ana odak noktası olan şu soruları kendinize yanıtlamalısınız
    Beni en çok heyecanlandıran, sevdiğim şey?(Tutkunuz, Yaparken İçinizi Sevgi ile dolduran, Yüzünüzü gülümseten şey)
    Dünyanın ihtiyacı olan şey?  (Misyonunuz, Değerleriniz, Kalbinizi Ne Acıtır)
    Bu hayatta beni en çok mutlu edecek, iyi yaptığım şeyler neler? (Hangi Yeteneklere Sahip Olduğunuz)
    Bana para kazandıran şey ne ve gerçekten ne yapma Ödenmesinin Sebebi)

İkigainizi keşfettiğinizde hayatınıza anlam katabilmesi için onu her zaman beslemeli ve takip etmelisiniz ki hayatınızın amacı haline gelsin. Böylece yaptığınız her şeyde mutlu bir akış yakalayabilirsiniz. Her sabaha “İyi ki yaşıyorum” ile başlayın! 
Bir de bunu deneyelim, belki işe yarar…

 

Ebru Emre