5. Yargı paketinin yürürlüğe girmesiyle birlikte çocukların velayeti bulunmayan anne babaları ile görüşebilmesi için uygulanan, icra yoluyla teslim işlemi kaldırılıyor. Çocuğun icra ile teslimi yerine İcra İflas Kanunu’nda bir dizi değişiklik yapıldı.
Çocuğu, velayet sahibi olmayan diğer ebeveyn ile görüştürmemek velayetin kaybına sebep olabilecek. Bu durum daha önce Yargıtay kararlarıyla uygulanırken, artık yasal olarak düzenlenmiş hale geldi. Ayrıca, çocuğun velayeti taraflardan birine bırakılırken, diğer ebeveyn ile görüşmesine engel olması halinde velayetin değiştirilebileceği kendisine ihtar edilecek. Bu velayet değişikliğinin elbette çocuğun üstün yararına, menfaatine aykırı da olmaması gerekiyor. 
Çocukların teslimi veya çocukla ilişki kurulmasına dair işlemler, İcra Daireleri’nce değil Adalet Bakanlığı’nca kurulacak Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri’nce yürütülecek. 
Çocuğun teslimi için Müdürlüğe başvurulduktan sonra, müdürlük öncelikle telefon, posta gibi her türlü iletişim araçlarını kullanarak çocuğun teslimini isteyecek. Çocuk teslim edilmediği takdirde müdürlük, çocuğun teslimine dair bir teslim emri gönderecek. Müdürlüğün belirlediği yere getirilen veya müdürlükçe teslim alınan çocuk, hak sahibine teslim edilecek
Çocuğu alacak kişi teslim saatinden en az 48 saat önce çocuğu teslim almaya geleceğini müdürlüğe yazılı olarak bildirecek.  Bildirmez ise, çocuğu teslim zorunluluğunun bu sefere ilişkin kalmadığı çocuğun velayetine sahip kişiye bildirilecek. Mazeretsiz olarak üst üste iki kez veya bir yılda üç kez çocuk teslim alınmaz ise dosya işlemden kaldırılacak.
Çocuk Müdürlüğün belirlediği zamanda Müdürlüğe teslim edilmezse, çocuk nerede bulunursa bulunsun müdürlük tarafından alınarak hak sahibine teslim edilecek. Bu halde polis ve jandarmadan yardım istenebilecek. Çocuğun üstün yararının gerektirdiği, acil olarak çocuğun teslim alınması gereken hallerde müdürlük, yükümlüyle iletişim kurmaya veya teslim emri göndermeden de çocuğu teslim alabilecek.. 
Teslim emrine aykırı hareket edenler ile emrin gereğinin yerine getirilmesini engelleyenler, 3 günden 10 güne kadar disiplin hapsiyle cezalandırılacak. Çocuğu teslim almak için gerekli işlemler kolaylaştırılırken, çocuğu aldıktan sonra geri iade etmeyen ebeveyne de ciddi yaptırım getiriliyor. Kişisel ilişki kurulması için kendisine çocuk teslim edilen kişi sürenin bitiminde çocuğu belirlenen yere getirmezse, 3 aya kadar disiplin hapsi ile cezalandırılacak. 
Çocuk teslim almaya ilişkin, her seferinde icra dairelerine yapılmak zorunda kalınan ödeme de ortadan kalkıyor. 
Anne- babalarının boşandıktan sonra dahi kavgalarından nasibini alan, her zorla teslimde tekrardan psikolojik yara alan çocukların, biraz olsun korunması adına çok geç kalınmış, ancak sevindirici bir yasal değişiklik.