Yine bir 4 Ekim günü. Hani o, aşağılama amaçlı her türlü sömürüyü kendinizde hak gördüğünüz, hayvan dediğiniz canların günü.
Oysa uygar ülkelerde onlar için “duygusal canlı” tanımı yapılmaktadır. Mesela; 2002 yılında İsviçre’de yapılan bir dizi kanun değişikliği ile hayvanların hukuki konumu iyileştirilmiştir. Örneğin, hayvanların eşya olmadıkları ilkesi benimsenmiş, ev ortamında tutulan ve yatırım amacı veya ticari amaçla kullanılmayan bir hayvana zarar verilmesi halinde failden talep edilebilecek tedavi masraflarının hayvanın piyasa değerini aşabileceği kabul edilmiş ve bu türden bir hayvanı ölen ya da yaralanan kişinin tazminat talebini değerlendiren hâkime, hayvanın duygusal değerini de dikkate alma imkânı verilmiştir.       
     Hayvanların duygusal canlılar olduğunu anlamak için onların yakınlarını, arkadaşlarını kaybettiklerinde nasıl yas tuttuklarını gözlemlemek yeter. Kediler, köpekler, yunuslar, balinalar... Dünyamızı paylaştığımız hayvanları ne kadar tanıyoruz? Mesela nasıl yas tuttuklarını biliyor muyuz?
    İngiliz antropolog Barbara J. King’in Türkçeye de çevrilen ‘Hayvanlar Nasıl Yas Tutar?’ kitabında “Dünyayı hayvanlar için daha güzel bir yer haline getirmek ancak onların yas tuttuğunu görebilirsek mümkün olur” demiş.
     King “Hayvanların bir ölümün ardından sosyal ortamdan uzaklaştıklarını, doğru düzgün yemek yemeyip uyumadıklarını söylesek şaşırır mısınız? Hayvanlar birbirlerini gerçekten önemsiyor, ölüm karşısında hayatta kalanın canı yanıyor. Üzgün olduklarını beden diliyle gösteriyor veya tuhaf sesler çıkarıyor, ne düşündükleri bilemesek de davranışları bize üzgün oldukları konusunda güçlü ipuçları veriyorlar.”diyor.  Buna rağmen King’e göre tarihsel olarak bilim, hayvanların düşüncelerini ve duygularını fena halde hafife aldı.
     Bilim de , insanlar da hayvanların duygularını görmezden gelip hafife almaya devam etmekte. Çünkü bunu yapınca o canları sömürmeye, yok saymaya, öldürmeye, nesillerini tüketmeye devam edebilecekler.
     Aynı diğer kutlanan özel günler gibi bu canları, senenin her günü hatırlamak, onların koruyamadıkları kutsal yaşam haklarını korumak, duygusal açıdan bizlerden asla farkları olmadığını bilmek insanlık görevimiz olmalıdır..
     9 Ekim Cumartesi günü Espark Karşısı, Hallar Gençlik Merkezi yanı  park alanında saat 12:00/16:00 arasında Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu olarak düzenlediğimiz Satın Alma Sahiplen/Pati Şenliği etkinliğimize davetlisiniz sevgili can dostları, bekliyoruz..