Birçok işin arasında, kendiniz dışında başkaları için neler yaptınız gönüllülük esaslı? İşlerimiz çoğalırken, stresimiz boyumuzu aşarken iyilik için, çocuklar belki de yaşlılar için…
Bu noktada devreye sivil toplum kuruluşları devreye giriyor. Hayatımıza gönüllülük kavramını sivil toplum kuruşları yerleştirdi bence. Birçok fütüristin ortak görüşü de teknolojinin hızla gelişmesi ile robotların işlerimizi devre alması sonucunda insanlar gönüllü faaliyetlere yönelecek. Üretimi makineler, robotlar yaparken bizlere de manevi olarak kendimizi tatmin edebileceğimiz ve ihtiyaç sahiplerinin hayatlarına dokunabileceğimiz alanlarda gönüllülük kalacak gibi duruyor. 
Gönüllülük nedir? Toplumumuz tarafından henüz yeni yeni gündeme gelen bir kavram bu. Şirketlerin sosyal sorumluluk projelerini duymuşsunuzdur. Şirket paydaşlarına ve tüketici topluma karşı üretim görevini yerine getirdikten sonra ayrıca toplumsal sorumluluğu yerine getirmek için projeler üretirler. Bunlara daha çok kurumsal firmalarda rastlıyoruz tabi. Çocuklara yapılan sanatsal faaliyetler, spor müsabakaları, toplumu birçok kesimini bir araya getiren konser organizasyonları, engellilere yönelik çalışmalar vb. Çokça basında rastlıyoruz. Bu aynı zamanda şirketlerin toplumda kazandıkları itibar açısından da önem arz ediyor. Peki, bireysel olarak neler yapıyoruz? Sonuçta içinde bulunduğumuz topluma karşı manevide bir sorumluluk taşıyoruz. Karşılık beklemeden, çıkarsız birine iyilik yapma fikri ne kadar da güzel! 
Toplumda bir durum karşısında bireyin ya da bir grubun eksik olan noktayı görerek bu konuda harekete geçmek için adım atması ile bu durumu düzeltmek, geliştirmek, değiştirmek veya var olmayanı kurmak için aldığı sorumluluk şeklinde tanımı bulunuyor kaynaklarda. 
Sivil toplum örgütleri kuruluşlarında hazırladıkları tüzükleri ile vizyon ve misyonlarını anlatarak onlara destek olmak isteyenleri beraber çalışmaya çağırıyor. Tüm gönüllülerini kapsamaya çalışan çok az STK var. Ancak özellikle büyük şehirlerde hızla gönüllüler ve gönüllülük faaliyetleri yaygınlaşmaya başladı.  Çocukların eğitimlerine destek olmak amacıyla televizyon ekranlarında ünlüler özel programlar yaparak bağış topluyorlar ya da özel koşular düzenleniyor ve katılım oldukça fazla oluyor. 
Kendini gerçekleştirme dediğimiz bir süreç var. Bu süreçte başkalarına faydalı olmak ve bunu isteyerek karşılıksız yapmak kişiye çok şey katıyor. 
“Gönüllülük bir seçim değil sorumluluktur.”
Ashley E. Hyder
 
Gönüllü kavramını da açıklamakta fayda var. 
Herhangi bir beklenti ve kâr amacı gözetmeksizin, çıkarsız bir şekilde, herhangi bir organizasyon çerçevesinde, zamanını, donanımını ve enerjisini kullanan bireylere gönüllü denir.
Gönüllü kişiler tüm deneyimlerinde paylaşıma açık, insanlara yardım etmekten mutluluk duyan, sosyal sorumluluklarını en yüksek düzeyde fazlasıyla yaparak topluma faydayı hedeflemiş fedakâr kişilerdir.
Peki, bu gönüllülük size ne sağlıyor dersem? Her şeyden önce mutlu hissediyorsunuz. 
İnsanlar arası iletişim ve bağlar güçleniyor, paylaşım huzur veriyor, değer verme ve değer görmeyle olumlu duygular harekete geçiyor ve sosyal olunuyor! İyilik insana gerçekten kendisini iyi hissettiriyor. Eğer vaktiniz varsa ya da buna isteğiniz hiç durmayın ve Gönüllülük için adım atın. 
Ne demek istediğimi o zaman anlayacaksınız!