Gayrimenkul ve kira fiyatlarındaki artışı, kira artış oranlarının evin yeniden kiraya verilmesi halinde alınacak kiradan düşük kalması sebebiyle, bir çok ev sahibi kiracısını çıkartmak isterken, kiracılar da tedirginlik yaşıyor.
Peki ev sahibi kiracıyı evden çıkartabilir mi?
Öncelikle kira sözleşmesinin bir yıllık olması sizi yanıltmasın, yeniden bir kira sözleşmesi yapılmasa bile kira sözleşmesi fesih edilmediği sürece 10 yıl boyunca her yıl kendiliğinden yenilenmiş sayılır, yani devam eder. 10 kez yenilendikten sonra ev sahibi gayrimenkulün boşaltılmasını isteyebilir. Yani normal şartlarda kira düzgün ve düzenli ödendiği sürece ev sahibi, kiracıyı evden çıkartamaz. Burada kira artış oranında sözleşmesine göre ve azami 12 aylık tüketici enflasyon oranı ortalamasını geçmemek üzere yapılabileceğini, kiracının bu bedeli de eksiksiz ödemesi gerektiğini belirtelim.
Kira sözleşmesinin yenilenmesinin istisnası ev sahibinin kira sözleşmesi bitiminden 15 gün önce kira sözleşmesini fesih ettiğini bildiren ihtarname göndermesidir. Bu ihtarnamenin gerekçesi 11 yıl olmadıkça kira sözleşmesinin sona ermesi olamaz. Gerekçe olarak, Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız olmasını gösterebilir. Kiraya konu taşınmaz başkası tarafından satın alınmışsa yine kanundaki sürelere uyarak gereksinim sebebiyle tahliye isteyebilir.
Yine çok istisnai bir sebep olmakla birlikte, kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu bulunması durumunda kiraya veren, kira sözleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyorsa, sözleşmenin bitiminden başlayarak bir ay içinde sözleşmeyi dava yoluyla sona erdirebilir.
Tahliye Taahhüdü
Ev sahipleri çoğu zaman, kira sözleşmesi yapılırken kiracıdan boş tahliye taahhüdü almaktadırlar. Tahliye taahhüdünün geçerlilik şartları; yazılı olması, kiracının serbest iradesine dayanması ve kira sözleşmesinden sonra kiralananın kiracıya tesliminden sonra imza edilmiş olmasıdır. Yargıtay'ın güncel uygulamalarına göre kira sözleşmesiyle aynı gün imzalanan tahliye taahhütnamesi geçersizdir. Ancak boş olarak alınan ve sonradan doldurulan kira taahhütlerine karşı kiracının eli kolu bağlanıyor. Tahliye taahhüdü verilmişse ev sahibi bu taahhütnameyi kullanarak kiracıyı tahliye edebilir.