Kentin bugünlerde öncelikli gündem maddesinin ESTÜ (Eskişehir Teknik Üniversitesi) Hasan Polatkan Havalimanı’nın uçuşlara kapatılması olduğu söylenebilir. 
Yaklaşık bir ay önce havayolu şirketlerine gönderilen ‘Zafer Havalimanı’nı kullanın’ talimatının belgesi ortaya çıkmıştı.
Yazıda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün Havayolu şirketlerinden uçuş güzergahlarını Kütahya’da bulunan Zafer Havalimanı’ndan geçecek şekilde revize etmeleri isteniyor.
Bu bağlamda hesaplanan yolcu sayısında yüzde 98.2 hata yapılan Zafer Havalimanı’nın zararını azaltmak için çok önemli bir adım daha atıldı.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü 1 Nisan 2022 tarihi itibariyle Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı’nın uçuşlara kapatılacağını ilgili şirketlere bildirdi.

CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü ve Utku Çakırözer’in konuyla ilgili açıklamalarıyla konu en hararetli şekilde kentin gündemine girmiş oldu. 
Eskişehir’e yolcu getiren havayolu şirketlerine bundan sonra “Zafer Havalimanı’na uçacaksınız” baskısı yapılıyor. 
Aslında Zafer Havalimanı’nın zararı Eskişehir’e ödetilmek isteniyor.
Tüm Türkiye’nin günlerdir konuştuğu artık alay konusu haline gelen ve yanlışa örnek olarak gösterilen Zafer Havalimanı’nın garanti edilen yolcu sayısındaki hesap hatasının faturası Eskişehir’e çıkıyor.
1989 yılında “Eskişehir Anadolu Havaalanı” adıyla açılan ESTÜ Hasan Polatkan Havalimanı’nda pilotaj, hava kontrolörleri gibi temel eğitimlerin yanında Belçika, Almanya, Hollanda ve Fransa’daki 6 uçuş noktasına dış hat uçuşu yapılıyor.
2021 yılında yüz bin yolcunun seyahat ettiği ve iyi bir planlama yapıldığında daha da etkin kullanılabilecek olan havalimanı ne yazık ki uçuşlara kapatılmak isteniyor.
Alanda görev yapan THY istasyon çalışanlarına da uçuşlara son verileceği için görev yeri değişikliği yapılacağı bildirilmiş.
Havacılık kenti olan Eskişehir’e akademik, eğitsel, ekonomik, sosyal, kültürel açıdan çok önemli katkıları olan havalimanı tamamen “siyasete kurban edilerek” işlevsiz hale getirilmek isteniyor.

Yıllardan beri kentteki çeşitli çevreler tarafından havalimanının düzenli yurt içi ve yurt dışı uçuş programlarına alınması için THY ikna edilmeye çalışılırken ani bir kararla uçuşlara kapatılması iktidarın Eskişehir’e bakış açısının bir göstergesi olarak yorumlanabilir.
Her fırsatta “Eskişehir’e çok hizmet getirdik” diyerek reklam yapan iktidar partisinin milletvekilleri bu konuda şu ana kadar sessizliğini koruyor.
Öğrendiğimiz kadarıyla AKP MKYK Üyesi Burhan Sakallı’nın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ile bu konudaki görüşmesinden de olumlu bir sonuç çıkmadı.
Seyitgazi, Alpu yollarındaki hemen her gün yaşanan kazalar nedeniyle meydana gelen can kayıplarına duyarsız kalan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bu kez de potansiyeli yüksek olan Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı’nı yolcuların özellikle gurbetçilerin, şirketlerin isteklerini hiçbir şekilde dikkate almadan devreden çıkarıyor.

Kayda geçmek gerekir ki, Hasan Polatkan Havalimanı’nı işlevsiz hale getirerek uçuşları Zafer Havalimanı’na yönlendirmek Eskişehir’e yapılmış büyük bir haksızlıktır.
Böyle bir uygulama sanayicilerin yabancı kuruluşlarla ilişkilerini ve kentte bulunan yabancı çalışanların yurt dışı ulaşımlarını zorlaştıracaktır. 
Kentin ekonomisi ve sanayisinde ciddi sorunlar yaratacaktır.

Havacılık ve savunma sanayinin üretim ve hizmet gereksinimleri konusunda tartışılmaz üstünlüğü olan Eskişehir’in potansiyelinin geliştirilmesi ve desteklenmesi çok daha öncelikli bir konu iken beklenmedik şekilde havaalanının işlevsiz hale getirilmesini anlamak mümkün değil. 
Gelinen noktada Eskişehir kamuoyu gelişmeleri çok dikkatli bir şekilde izliyor ve mutlaka olumlu yönde sonuçlandırılmasını istiyor.
İktidar partisinin milletvekilleri ve yöneticileri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın kararından dönmesini sağlamalı; 
Eskişehir Havaalanı ‘Zafer Havalimanı’nı kurtarma operasyonuna’ kurban edilmemelidir.