Okulların virüs önlemleri ile ilgili koşullarının uygunluğu tartışmaları devam ederken ilk ve orta öğretimde kademeli olarak yüz yüze eğitim başladı.

Üniversiteler ise 2020-2021 eğitim öğretim yılında güz dönemi için uzaktan eğitim kararı aldılar.

Bu bağlamda bulundukları yerden uzaktan eğitime erişmeye çalışan öğrenciler çok güç durumdalar.

Internet alt yapısı olmayan ya da çok zayıf olan yerlerde yaşayanlar şehirlerdeki yakınlarının yanına giderek dersleri izlemeye çalışıyor.

Bilgisayarı olmayan öğrenciler dersleri izleyebilmek için ikinci el de olsa bilgisayar edinebilmenin telaşındalar.

Bir şekilde bilgisayar bulabilenlerin önemli bir bölümü ise internet kotası sorunu yaşıyor.

Hiç bir çözüm bulamayap cep telefonundan derslere girenler de çok büyük meblağlı faturalarla karşılaşıyor.

Diğer yandan üniversitelerin uzaktan eğitim alt yapısı ile ilgili eksiklikleri giderilmiş değil.

Geçen dönemin sonunda olduğu gibi sınav sırasında internet bağlantısının kesilmesi, sistemde kullanıcı yoğunluğu nedeniyle yaşanan aksaklıklara dönük iyileştirmeler çok yavaş ilerliyor denilebilir.

Tüm bu sorunlar karşısında çözüm bulması gereken kamu yönetimi ise deyim yerindeyse “Uzaktan eğitime uzak kalmaya” devam ediyor.

BağlantıEğitime erişim gibi önemli bir sorun karşısında bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarının duyarsız kalmaları ise elbette ki mümkün değil.

Bu bağlamda 30 yıllık birikimiyle ve Türkiye’nin her yerinde eğitim gören binlerce üniversite öğrencisine burs veren ÇYDD (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği) “2000 Öğrencimiz Uzaktan Eğitime Ulaşmak İçin Desteğinizi Bekliyor” kampanyası başlattı.

Kampanya çerçevesinde ÇYDD’den burs alan lise ve üniversite öğrencilerine bilgisayar verilecek.

Bu süreçte ayrıca ÇYDD şubeleri bulundukları yerlerdeki bağışçıların katkılarıyla temin ettikleri bilgisayarları öğrencilere ulaştırmaya devam ediyor.

Üniversite öğrencilerinin bahsettiğimiz eğitime erişim ihtiyaçları dışında şu anda yurt, konaklama, yemek, ulaşım gibi harcamaları yapmasalar da kitap, ders materyalleri vb gereksinimlerini karşılamak için burs talepleri var.

ÇYDD, virüs sürecinde de burs ödemelerini hiç aksatmadan devam ettirdi.

Bugüne dek yüz binin üzerinde öğrenciye burs veren köklü bir STK olarak burs taleplerine destek bulabilmek için çabalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor.

ÇYDD Eskişehir Şubesi olarak biz de bu yıl 1000’e yakın öğrenciden üniveriste burs başvurusu aldık.

Her birini büyük bir dikkatle incelediğimiz başvurularda yine çok fazla maddi yoksunluk öyküsüne tanıklık ettik.

Anne babanın çalışmadığı hiç bir geliri olmayan bir ailede sadece bir ağabeyin çalışarak 11 kardeşin ihtiyaçlarını karşıladığı tıp fakültesini kazanan öğrencinin içinde bulunduğu maddi zorluğu,

Babası asgari ücretle çalışan ve beş kardeşi de okuyan bir ailedeki gencin okumak için kaynak bulma çabasını görünce üzülmemek elde değil.

Aile Sosyal Politikalar Bakanlığından aldığı küçük bir yardımla geçinmeye çalışan üç çocuğunu da okutmaya çalışan annenin dramını,

Şiddet gördükleri babadan sürekli adres değiştirerek kaçan, annesi astım hastası, iki kardeşi engelli, akşamları pazar dağılınca çöpten yiyecek ayıklayıp satarak geçinmeye çalışan kız öğrencinin okuma azmi ile ilgili duygularımızı ifade etmek çok güç.

Annelerinin vefatından sonra babaları başka evlilik yaptığı için kaderine terk edilen teyze, hala desteği ile yaşama tutunmaya çalışan gençlerin maddi desteğe ihtiyacı var.

Anne baba boşandıktan sonra ruhsal sorunlar yaşayan annenin yerine anneanne ya da babaannenin sahip çıkarak okutmaya çalıştığı gençlerin elinden tutmak gerekli.

Örnekler saymakla bitmeyecek kadar çok.

Karşılaştığımız yıkıcı tablo ile ilgili sözü çok da uzatmaya gerek yok.

Eğer en yüksek mertebeden açıklandığı gibi “ekonomide yukarı yönlü pik” varsa da yokluk, yoksulluk ve işsizliğin bundan haberi yok.

Aileler çocuklarını okutmak istiyor ancak günden güne daha da zorlanıyor.

Bu koşullarda gençler, çocuklar virüs süreciyle birlikte daha da derinleşen “eğitimde fırsat eşitsizliğinin” mağduru olmaya devam ediyor.

Geleceğimizin güvencesi olan gençler desteğinizi bekliyor.

 

Not: Atatürk ve Cumhuriyet sevdalısı, gazeteci yazar Bekir Coşkun’u yitirdik. O’nu hiç bir zaman unutmayacağız…