Zaman zaman bu köşede farklı dolandırıcılık yöntemlerinden ve bu yöntemlerden kendimizi nasıl koruyabileceğimizden bahsediyoruz. Ancak dolandırıcıların hızla değişen taktikleri vatandaşı her gün mağdur etmeye ve ekonominin iyice daraldığı bugünlerde daha da dara sokmaya devam ediyor. Dolandırıcılar genelde insanın en basit hislerine oynayarak, yasa dışı para kazanıyorlar. İşte son zamanda yaygınlaşan yöntemlere birkaç örnek;
“Hakkınızda İcra Takibi Açılacak!”
Son zamanda avukat olmam sebebi ile, en çok bu yüzden telefon alıyorum. Dolandırıcılar kendilerine  hukuk bürosu süsü vererek ve genelde sms yolu ile ulaşarak gerçek olmayan bir sebeple borcunuz bulunduğunu, ödemezseniz hakkınızda icra takibi yapılacağını söylüyorlar. Telaffuz ettikleri miktarlar oldukça düşük, bu sebeple bir çok kişi sıkıntı yaşamamak adına ödeme yapıp geçiyorlar. Bazen bu SMSler’de bir link bulunuyor ve tıkladığınız zaman kişisel verilerinize ulaşıyorlar. Çoğunlukla söyledikleri sebep ise “internetten  ürün sipariş verip teslim almamışsınız,” şeklinde oluyor.
“Elektrik abonelik paketinizi değiştirin!”
Yine telefonunuza “Düşük tarifeli elektrik kullanmak için bir linke tıklayın” şeklinde gelen SMS’lerle yapılan dolandırıcılıklarda oldukça yaygın. Gelen linke tıkladığınız anda kişisel verileriniz, internet bankacılığı v.b hizmetlerinize ilişkin bilgilerinizin ele geçirilmesi amaçlanıyor.
“Utanmıyor musun bu resmi çektirmeye?”
Yine cep telefonlarına gelen SMS’teki linke tıklatmak için kullanılan bir yöntem. Sms’i alan kişi panikle linke tıkladığından hem banka bilgileri, hem de sosyal medya hesapları ele geçirilmiş oluyor..
Otomatik Çağrılar
Cep telefonunuza gelen ve karşı tarafta bilgisayarın olduğu çağrılarla, bankadan aradıklarını söyleyerek, adınız soyadınız, şifreniz, doğum tarihiniz gibi bilgilerinizi alıyorlar ve hem kişisel verilerinizi çalmaya, hem de internet üzerinden banka hesaplarınıza ulaşmaya çalışıyorlar.
Teknolojinin gelişmesiyle dolandırıcılar da hızla yeni yöntemler kullanıyorlar. Özellikle SMS veya sosyal medya üzerinden gelen mesajların içerisinde bulunan linkleri tıklamak bir anlık dalgınlık ve panikle oldukça basit.
İlk bakışta bir farklılık hissettiğiniz, size cazip gelen veya tedirgin eden mesajlardan ya da aramalardan sonra acele etmeyin. Bilgisine güvendiğiniz birine danışmayı ihmal etmeyin. En basiti internette kısa bir araştırma yapın. Olayın aslını soruşturduğunuzda atacağınız adım her daim daha güvenli olacaktır.