Bir Gün Gazetesi’ndeki haber  zihnimin derinliklerine yolculuk yapmama neden oldu. 

Bizim  kuşağı  çok  kültürlü, çok sesli  düşünmeye, farklı  düşüncelin   “entelektüel zenginlik” yaratma  zenginliğine  tanıştıran insanların  başında yer alır Doğan Avcıoğlu…

Doğan Avcıoğlu’nun  adını  yaşatmak iç in Eskişehir’in  Odunpazarı İlçesi’nde kurulacak bir kütüphanede  yaşatılacağını   15 Mat 2022  günü  yayınlanan  Bir Gün  Gazetesinde  okuyunca, zihnim yarım yüzyıldan da öteleri  taradı…

Tekin Yayınevi  ile  Odunpazarı Belediyesi’nin işbirliğiyle kurulacak  kütüphanesinin  “Doğan Avcıoğlu Sosyal Bilimler Ödülü Yarışması” düzenleme  kararları ise  heyecanımın  ateşlerini körükledi.

Tokat’da Gazi Osman Paşa Lisesi’nin son sınıfındaydım…Cemal Reşit Eyüboğlu, Mümtaz Soysal ve Doğan Avcıoğlu’nun  kurdukları  “YÖN  DERGİSİ” heyecanla izlediğimi, anlasam da anlamasam da virgülüne kadar okuduğumu  anımsıyorum.

YÖN Dergisi’nin 1962 ve 1963 yılının  Eylül aylarına kadar  bütün sayılarının ciltlerini kendi elimle yapmıştım.  1963’ün  Ekim ayı  başında Bursa  Eğitim Enstitüsü’nde  kaydımı yaptırdığımda, yatağın altına o iki  cildi  saklamış, 2 yıllık yatılı okulda  meraklı olan herkes  o ciltleri  elden ele dolaştırmıştı.


7 Mart 1962 ‘den  4 Temmuz 196’yi kapsayın 29. Sayıya kadar  olan cilt elimde…İkinci  diğer  iki cilt kimde  kaldı bilemiyorum. Daha sonraki yıllardaki  YÖN Dergeleri’nden de   ciltlenmiş şekilde elimde olanlar var.

Ankara’da  Siyasi Bilgiler Fakültesi ve  Ankara Koleji’ne  giderken üç katlı bina, dönemin   seçkin muhalif aydınlarının merkeziydi…  Doğan Avcıoğlu  Fransa’da öğrenim görmüştü. Doğan Avcıoğlu  da,  Ağabeyi  Hamdı  Avcıoğlu  da çok  çalışkan insanlardı.   İstanbul’da  eski  Vatan Gazetesi  binasi  TMTF’na yakın olduğu için  İstanbul’a  her inişte  Hamdı  Avcıoğlu’nun yanına uğrardım.

Çağımız   geniş toprakların, büyük  orduların  çağı  değil.  Çağımız,  entelektüel büyüklükle   refah üretebilen bir çağ… Bir toplum  “entelektüel hafızasını” sağlam tutar, onu  yoklarsa   “büyük toplum” olabilir. Doğan Avcıoğlu ve arkadaşlarının çıkardıkları YÖN Dergisi de  özgürlüklerin  ne kadar önemli olduğunu, ekonomik gücü olmayan inanç ve ideolojinin ne denli  güçsüz kalacağını, çok sesli, çok kültürlü, eleştirel bir toplumun ne denli dinamik gelişme yaracağını bize anlattı… Yasak olan Nazım Hikmet  şiirlerini  yeniden yayınlayarak  onlara erişmemizi  sağladı. “ TÜRKİYE’nin  Düzeni”  kitabı da  ekonomik analizi  ülkemiz seçkinlerine yol gösterdi, hak ettiği ilgiyi de gördü.

Odunpazarı Belediyesi ve Tekin Yayınevi  yetkilerini  yürekten  kutluyorum.  Hepimiz Doğan Avcıoğlu  Kütüphanesi’ne  sahip çıkmalıyız, onunu  zenginleşmesine katkı  yapmalıyız, ülkemizin  büyük entelektüelinin anılarını  hep diri tutmalıyız…