100 yaşındaki June Haimoff, 45 yıl önce teknesiyle geldiği Dalyan’a hayran kalmış. 36 yıldır İztuzu’nda bir basit barakada onlarca kedi ve köpeğiyle yaz kış yaşamış. Bir zamanlar dünya jet sosyetesinde boy gösteren June, o doğal yaşamı ve deniz canlılarını yaşadığı ışıltılı hayata yeğleyip bu canlılar için mücadele vermiş. Kurduğu vakıfla, Dalyan’da caretta carettaların neslinin tükenmemesi için çalışmış.  Yaptıklarıyla Türkiye ve dünyada çevreci ve caretta caretta hayranı bir İngiliz olarak tanınmış.
     İşte bu özel insandan bugün bir kötü haber ulaştı bizlere. “Kaptan June, 100 yaşında organ yetmezliğinden yaşamını yitirdi” diyordu bu haber. Yaşam hikayesi gerçekten de ilginç; Çocuğu olmayan June, hayvanlara tutku ile bağlıydı, sonunda kaplumbağaları evlat edindi. Yaşına rağmen kısa sürede Türkçe öğrendi. Bölgeye gelen tatilcilerin yuvalara zarar vermemesi için gece gündüz nöbet tuttu. Bir gün İztuzu Plajı’na İngiliz-Arap ortaklı, 1800 yataklı, beş yıldızlı otel yapılacağını öğrendi. “Doğayı bozdurmam, caretta carettaların yok olmasına izin vermem” diyerek, “Doğal Hayatı Koruma Derneği” ile el ele verdi, dünyayı ayağa kaldırdı, ABD’de, İngiltere’de ve İsviçre’de kampanya başlattı. O dönemin başbakanı Turgut Özal ile görüştü. Kamuoyu baskısıyla otel projesini iptal ettirdi, bölgenin sit alanı olmasını sağladı. Daha ne yapabilirim diyen June, aralarında Türk ve İngilizlerin olduğu Deniz Kaplumbağaları Koruma Vakfı’nı kurdu. Artık benim yaşayacağım ülke burası diyerek 87 yaşındayken Türk vatandaşı oldu. 2002 yılında, “Kaptan June ve Kaplumbağalar” adı altında Türkçe kitap çıkardı. 2003 yılında geliri caretta carettaların korunması amacıyla kullanılmak üzere tek şarkılık CD yaptı. June “BEN’e yolculuk” adlı belgeseli çekildi.
     Sabahları plajda yürüyüş yapan, geceleri caretta carettaları izleyen June’nin en büyük vasiyeti, kendisi öldükten sonra buralara sahip çıkılması. Ülkesine dönmeyi düşünmediğini belirten June, “Artık burası benim vatanım oldu. Herkesle aile oldum. Turist olarak geldim, ama burada doğmuş ve Türk gibi hissediyorum kendimi. Son nefesime kadar burada yaşamak istiyorum. Denizler kirlenmesin, canlılar ve doğa yok olmasın. Bence dünyada Dalyan gibi başka bir yer yok. Kıymetini bilelim. Bakın Kaz Dağları altın çıkarılması uğruna yok oldu. Oranın halini televizyonda izledikçe üzülüyorum. Keşke Kaz Dağları için bir şeyler yapabilseydim. Vasiyetim, benden sonra da buraya sahip çıkılması” dedi.
     Evet, bu özel ve güzel insan artık yok, caretta carettalar öksüz kaldı, annelerini yitirdi. Umarım onun vasiyetine sahip çıkılır, carettalar uzun yıllar Kaptan June’nin dediği gibi dünyada eşi benzeri olmayan Dalyan’da sağlıkla, özgürce yaşar...  
Ece Bilgin
24/04/2022