Elbette bu değildi dileğimiz; yıllardır süregelen talebimiz, hayvanın mal değil can sayılması, ona yapılanların kabahatlerden çıkartılıp ceza kapsamına alınmasıydı umudumuz.

 

     Ama işte, geçen hafta sonu gece saatlerinde Meclisten kısa sürede geçirilen, oldu bittiye getirilen hayvan hakları yasa maddeleri tam bir hayal kırıklığı yarattı can savunucuları arasında.

 

     Eleştirilecek öyle çok tarafı var ki; sözde ceza geliyor hayvana şiddete, öldürmeye. Ama süreyi öyle bir ayarlamışlar ki; 6 ayla üç yıl arası ceza bizim kanunlarımıza göre infaz yasasına takılıyor erteleniyor, paraya çevriliyor.            

 

    Kısacası hayvana şiddet, tecavüz, öldürme eylemleri yine hapis cezasız kalacak.

 

     Ayrıca, bu canlara yapılanlar, yaşatılan olumsuzluklar savcılıklara sadece Tarım İl Müdürlükleri kanalıyla şikayet edilebiliyor. Ne şahısların ne de STK'ların bu bağlamda doğrudan şikayet hakları bulunmuyor.

 

     Nüfusu 25 binin altındaki yerleşim yerlerine hayvan bakım evi açma konusunda 2 ila 4 yıl yıl gibi süre verilmiş. Bu zaman içinde canlarla ilgili kısırlaştırma, tedavi gibi işleri bu ilçeler, en yakınlarındaki bakım evine götürüp yaptıracak sonrasında hayvanları aldıkları yere geri getirecek.

 

Buna inanmak tam bir saflık olur elbette bizler için. Çok eminiz ki o canlar toplanıp meçhule atılacak. Hiçbir ilçe belediyesi zaten kendileri için büyük angarya saydıkları bu canları, tedavileri ve kısırlaştırmaları akabinde tekrar merkezlerine getirmezler.

 

     Sözde petshoplarda canlı hayvan satışı yasaklanmış, ama internetten katalog üzerinden satışlar devam edecek.

 

     Yunus parklarının açık olanları işletilmeye devam edecek. 

 

     Avcılık, at yarışları, foklorik görüntülü hayvan dövüşlerine hiçbir şekilde müdahale yok.

 

     Ne yalan söyleyeyim, sokaktaki hayvanların gerçek durumlarını yakından uzaktan bilmeyenlerce, kendilerini uyarmaya çalışan can savunucularını komisyonlarda konuşturmayan zihniyetlerce hazırlanan bir yasadan bu kadar beklenirdi zaten. Ama işte, bir umut dedik, bu sefer dedik.. OLMADI

 

     Benim bu yazımı kaleme aldığım saatlerde hak savunucuları, Ankara Ulus Meydanı'nda sessiz canlarımız adına son bir umutla eylem yapıyorlar. Cumhurbaşkanının, Meclis'ten geçen yasa maddeleri önüne geldiğinde, duyarlılık göstererek, imzayı basmadan önce, nedir bu kalabalığın derdi demesini ve biz can savunucuları dinlemesini umuyorlar.