Hukuk Muhakemeleri Kanunu 103. Maddesine göre her yıl 20 Temmuz-31 Ağustos tarihleri arası adli tatildir. Bu tarihler arasında mahkemelerin bir çok işlemine ara veriliyor, ancak zannedilenin aksine adli faaliyetler tamamen durmuyor.
Devam Eden Davalar
İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma talepleri, nafaka davaları, soy bağı, velayet ve vesayete ilişkin davalar, nüfus kayıtlarının düzeltilmesi davaları, iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları davalar, ticari defterlerin kaybından dolayı kayıp belgesi verilmesi talepleri ile kıymetli evrakın kaybından doğan iptal işleri, iflas ve konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin işler ve davalar, adli tatilde yapılmasına karar verilen keşifler, tahkim hükümlerine göre, mahkemenin görev alanına giren davalar ve çekişmesiz yargıya ilişkin davalar ve işler, ayrıca tutuklu kişilere ilişkin işlemler ve diğer acil işler adli tatilde de görülmeye devam ediyor.
Dava Açılır Mı? 
Adli tatilde, dava, karşı dava, istinaf ve temyiz dilekçeleri ile bunlara karşı verilen cevap dilekçelerinin ve dosyası işlemden kaldırılan davaları yenileme dilekçelerinin alınması, ilam verilmesi, her türlü tebligat, dosyanın başka bir mahkemeye, bölge adliye mahkemesine veya Yargıtaya gönderilmesi işlemleri de yapılır.
Adli Tatilde Süreler
Adli tatile tabi olan dava ve işlerde, bu Kanunun tayin ettiği sürelerin bitmesi tatil zamanına rastlarsa, bu süreler ayrıca bir karara gerek olmaksızın adli tatilin bittiği günden itibaren bir hafta, ceza davalarında ise üç gün uzatılır. 
Önemi sebebi ile belirtmek gerekir ki, icra takiplerine ilişkin itiraz ve şikayet süreler adli tatilde işlemeye devam eder.