Eskişehir’de yaşayan lise son sınıf öğrencisi Halid Yıldırım, korona virüs salgını nedeniyle evde kaldığı süre boyunca yeni bir proje geliştirdi. Çocukluğundan bu yana yazılım ve robotik alanlarına ilgi duyan Yıldırım, geliştirdiği proje kapsamında bir “robot köpek” tasarladı. Yıldırım, projesi için okulundaki Bilgisayar Öğretim Teknolojileri öğretmeni Hicret Koyuncu’dan proje danışmanı olmasını istedi. Öğretmeninin de desteğiyle projeyi 6 tamamlayan başarılı genç, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) 52’nci Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda bölge finaline katılmaya hak kazandı.
Geliştirdiği robot köpeğin sadece üzerindeki modülleri değiştirilerek farklı amaçlar için kullanılabilecek çok yönlü bir robot olduğunu aktaran Yıldırım, böylece maliyeti düşürmek istediğini söyledi. Robot köpeğe drone sistemi eklemek istediğini belirten Yıldırım, sürekli çalışarak kendisini daha ileriye taşıdığını kaydetti.

“Tek bir robota farklı işleri yaptırarak maliyeti kısabilirsiniz”


Robot köpek için geliştirdiği modüllerden bahseden Halid Yıldırım, farklı amaçlara hizmet eden düşük maliyetli bir robot ürettiğine değindi. Yürüme ve yönelebilmenin yanı sıra görüntü aktarabilmenin de robotun temel işlevleri arasında yer aldığını söyleyen Yıldırım, “Bu projenin genel amacı aslında, üzerindeki bütün yapıların modüler olmasıydı. İstediğimiz zaman takıp çıkartarak modülleri geliştirebiliyoruz veya farklı özellikler kazandırabiliyoruz. Robotun üzerindeki temel işlevler olarak; yürüme, yönelebilme ve görüntü aktarabilme bulunuyor. Geliştirdiğim modüller arasında; gaz sensörü, engelleri aşması ve çarpmaması ve ekstra batarya ünitesi bulunuyor. Drone modülü de var. Drone’u kasasından çıkartarak etrafta keşif ve gözlem yapmak için kullanılıyor. Aynı robotta farklı modüllerin bulunması maliyeti kısıyor. Tek bir robota farklı işleri yaptırabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Editör: ÜSTÜNER ÜNÜGÜR