Liselere Geçiş Sınavı'nda (LGS) geri sayım başladı. Sınav, 5 Haziran Pazar günü 1.2 milyon 8. sınıf öğrencisinin katılımıyla yapılacak. Sınava sayılı günler kala, LGS'de yüzde 1'lik dilimden öğrenci alan Galatasaray Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, İzmir Atatürk Lisesi gibi devlet okulları ile yüzde 1'lik dilimden öğrenci almayı hedefleyen Türk ve yabancı özel liselere olan ilgi arttı.

KOLEJLER SINAVLA


Amerikan, Fransız, İtalyan, Alman gibi yurt dışında sınavsız üniversite eğitimi şansı veren yabancı liselerden tam burs kazanmak için LGS' de yüksek puan alınması gerekiyor. İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere yabancı liselerin de aralarında yer aldığı 7 ildeki 72 özel okulu kazanmak için LGS'de, yüksek puan almak gerekiyor. LGS puanı düşük olan adaylar, Uluslararası IB Diploması yani yurt dışında üniversite eğitiminin kapısını açan Türk ve yabancı kolejlere alınmıyor.


SİSTEM DEĞİŞTİ

Milli Eğitim Bakanlığı, LGS sonuçlarını 30 Haziran'da açıklayacak. Sonuçların açıklandığı gün, LGS puanıyla öğrenci alan özel okullar da, öğrenci kabul şartlarını ilan edecek. Bu yıl farklı olarak, özel okullara ön kayıt ve kesin kayıt için sadece bir gün belirlenecek. Veliler aynı gün istedikleri okula hem kesin kayıt, hem de yedek kayıt yaptırabilecek.

Listeleri takip edin!

Birinci ön kayıt dönemi sınav 30 Haziran-3 Temmuz arasında sürüp, bitirilecek. Asil ve yedek listeler açıklanacak. Kesin kayıt, 4 Temmuz'da yapılıp, boşluk varsa yedek listelere geçilecek. Kontenjan dolmazsa 5,6,7 ve 8 Temmuz' da serbest kayıt var. Serbest kayıt için okullar yeni puan ilan edecek. 4 kez serbest kayıt alınacak.

Çok paranız olması yetmez
LGS sonunda yüzde 1'lik dilimden öğrenci alan Robert Kolej, Üsküdar Amerikan Koleji gibi yabancı okullardan tam burs kazanmak için LGS'de 90 sorunun net yapılması gerekiyor. Tüm öğrencileri tam burslu olan Bahçeşehir Fen Teknoloji Lisesi de yüzde 1'den öğrenci alıyor.

Editör: ÜSTÜNER ÜNÜGÜR