ABD’nin eski başkanı Donald Trump döneminde ilişkilerin yumuşadığı Kuzey Kore hattında sıcak gelişmeler arka arkaya geliyor… Son dönemde kendi geliştirdikleri balistik füzeleri ve savunma sistemlerini daha yoğun bir şekilde denemeye başlayan Pyongyang yönetimi bugün yeni bir deneme yaptıklarını daha duyurdu.

Dün Güney Koreli yetkililerin, “Kuzey Kore tarafından tanımlanamayan bir füze fırlatıldı” açıklamalarından bir gün sonra Kuzey Kore’nin denizaltıdan bir balistik füze fırlattığı duyuruldu.

Beyaz Saray konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Kuzey Kore’nin bu tür “provokasyonlardan” uzak durması çağrısında bulunurken ABD’nin Kuzey Kore ile diplomatik olarak kapılarının açık olduğunun altını çizdi.


Güney Kore Dışişleri Bakanı Chung Eui-yong, “Kuzey Kore’nin kendi nükleer ve füze envanterini geliştirmesinin önüne geçişmeli. Bence eğer masaya oturacaklarsa yaptırımlar gevşetilmeli” diyerek ABD’nin yaptırımları gevşetmesini talep etti.

BM GÜVENLİK KONSEYİ ACİL TOPLANIYOR

ABD ve Birleşik Krallık’ın Kuzey Kore’nin son dönemde artan füze ve silah denemelerini BM Güvenlik Konseyi’nde görüştüğü de aktarıldı. Reuters’a konuşan diplomatlar, bu konunun gündeme geldiğini açıkladı. Öte yandan Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan diplomatlar, bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin acil olarak toplanacağını duyurdu.

Kapalı kapılar arkasında gerçekleşecek görüşmede Kuzey Kore’nin hamlelerinin görüşüleceği belirtildi. Aynı kaynaklar, toplantı talebinin ABD ve Birleşik Krallık’tan geldiğini aktardı.

Uzmanlar ve analistler, Kuzey Kore’nin geliştirdiği yeni ve daha ufak balistik  füzelerin daha ufak bir menzile sahip olduğunu fakat tek bir denizaltında depolanabildiğini ve nükleer başlık yerleştirilebileceğini duyurdu.

Kuzey Kore devlet medyası KCNA, “Yeni füzede mobilite üst seviyede. Bu teknoloji ülkemizin savunma teknolojisine büyük katkı sağlayacak” ifadesine yer verdi.

Editör: ÜSTÜNER ÜNÜGÜR