Prof. Dr. Uğur Bilge; “2019 yılının sonunda başlayan Covid-19 salgının da tüm Dünya’da kış mevsimiyle birlikte tedbirlerin sıkılaştırılması gündeme gelmektedir. Maske, mesafe, hijyen ve aşı ile önümüzdeki günlerin rahat atlatılabileceği aşikardır. Son dönemde Dünya’da re-enfeksiyon diye ifade ettiğimiz Covid-19 enfeksiyonu sonrası yeniden Covid-19’a yakalanma da oransal bir artış görünmektedir. Bu konuda ki araştırmalara göre Covid-19’a yakalananların yaklaşık %20’lik bir kısmında gerekli bağışıklık yanıtı sağlanmamaktadır ve bu kişiler 3 ay ile 2 yıl arasında olmak üzere yeniden enfekte olma riski taşımaktadırlar. Bu nedenle enfeksiyonu atlatmış olsalar bile herkes mutlaka tam doz aşı olmalıdır.”
 Gerekli bağışık yanıtı sağlamakta güçlük çekenler ise ek kronik hastalığı olanlar ve sigara içenlerdir. Son bir çalışmanın verilerine göre: Antikorlar, doğal enfeksiyondan sonra kalıcı gibi görünse de, özellikle hastalığı hafif veya şikayetsiz geçirenler ve/veya sigara içmek gibi sağlıksız alışkanlıkları olanlar veya ek kronik hastalığı olanlarda yetersiz bağışık yanıtı riski daha yüksektir.
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; Doğal enfeksiyon geçiren herkesin ömür boyu devam eden bir bağışıklığa sahip olmamasıdır. Bu nedenle Covid -19 geçiren herkes Sağlık Bakanlığının önerdiği şekilde tam doz aşısını mutlaka olmalıdır.  
Son dönemde yeni tedavilerin olduğu bilinse de şu anda dünyada aşının yerine geçebilecek hiçbir tedavi yoktur. Uzmanlara göre;  yeni haplara güvensizliğin temel nedenlerinden biri;  covid-19' un farklı evreleri olduğu için virüsün vücutta çoğalmasını engelleyen antiviral ilaçların hastalığın erken döneminde dar bir pencerede verilmesi gerekliliğidir. Öbür türlü hastaneye yatmanıza neden olacak nefes darlığı veya başka semptomlar geliştirdiğinizde, antiviraller gerekli faydayı sağlamakta yetersiz kalabilmektedir.
Covid-19 ile ilgili verileri değerlendirdiğimizde, başarılı bağışıklama çalışmaları sayesinde vakalar yüksek bile seyretse hastaneye yatışlar ve ölümler ciddi oranda azalmıştır. Aşı ile bağışıklamanın yatış oranlarını ve ölümleri azaltması nedeniyle; Tüm sağlık sisteminin pandemi yükünün azaldığını ve normal işlevlerini devam ettirebildiklerini görüyoruz. Tüm bunlar, Türkiye’nin aşı programının başarılı olduğunun göstergesidir. Aşı kendiniz ve tüm insanlar için yapacağınız bir iyiliktir, bu nedenle aşılanın ve yakınlarınızı aşılatın. Sağlıklı ve huzurlu bir kış mevsimi geçirebilmemiz için Maske Mesafe Hijyen ve Aşı. Endişe yok tedbir var.

Editör: ÜSTÜNER ÜNÜGÜR