ABD Senatosu'ndaki Cumhuriyetçiler, borç tavanını Aralık 2022'ye kadar askıya alacak ve kamu harcamalarının 30 Eylül'den sonra devam etmesini sağlayacak düzenlemeyi bloke etti.


Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin üzerinde anlaştığı ve Aralık ayına kadar hükümete geçici fonlanma sağlanmasına ilişkin önerilere borç limitinin kaldırılmasını da eklemesi üzerine cumhuriyetçiler oylamayı bloke etti.

SENATODA ÇABALAR SÜRÜYOR


Son haberlere göre, borç limitinin kaldırılmasını içeren maddenin fonlama düzenlenmesinden çıkarılması planlanıyor. Bu da hükümetin geçici bir süre olsa da ödemeleri yapmasının önünü açabilir.

Konu ile ilgili konuşan Senato çoğunluk lideri Chuck Schumer, Cumhuriyetçilerin Demokratları bu konuda kendi başlarına hareket etmeye çağırmasına atıfta bulunarak, “Cumhuriyetçilere istediklerini verdik. “Biz sadece Cumhuriyetçilerden rica ediyoruz, yoldan çekilin” dedi.

YELLEN UYARDI


ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise bu duruma karşı, Kongre’nin borç limitini 18 Ekim’e kadar yükseltmesi gerektiğini, aksi takdirde ülkenin temerrüt riskiyle karşı karşıya kalacağı uyarısını yineledi.

Yellen son dakikaya kadar beklemenin işletmelere ve tüketici güvenine ciddi zararlar verebileceğini, vergi mükelleflerinin borçlanma maliyetlerini yükseltebileceğini ve ABD’nin kredi notunu gelecek yıllarda olumsuz etkileyebileceğini aktardı. Yellen, “Artan belirsizlik, oynaklığı da artırabilir. Bu da yatırımcı güvenini aşındırabileceğinden, hızla harekete geçilmemesi, finansal piyasalarda önemli aksamalara da neden olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: ÜSTÜNER ÜNÜGÜR