Rotamızı Tatar Mutfağının Eskişehir’deki temsilcisi Eskişehir Çibörek Evi‘ne yönelttik ve merhaba diyerek Özdilek AVM yanındaki şubesine ziyaretimizi yaptık.
Eskişehir’in lezzet mekanlarını tanıtırken yerel ve geleneksel yemek kültürümüzün temsilcisi olarak Tatar mutfağından örnekler de olmalıydı mutlaka... Kırım Tatarlarının muhacir olarak Anadolu topraklarına geliş serüveni çok hazin göç hikayelerini barındırıyor. Kırım Tatarları Eskişehir ve civarına gelerek kendi mahallelerini ve köylerini kurdurarak geleneklerini sürdürürler.
Kırımlıların mutfaklarında yer alan yiyeceklerin başında genelde un kullanılarak hazırlanan çeşitli hamurların et, kıyma, patates, pirinç ilaveleriyle hazırlanan börekler olduğunu görüyoruz. Böreklerin yanısıra çorbaların, et yemeklerinin, sütlü ve unlu tatlıların, yumurtalı, yoğurtlu yiyeceklerin, hoşafların da yer aldığını da gözlemlemiştik. Çibörek ise, en çok tanınan yemeği olmuş.
Rotamızı Tatar Mutfağının Eskişehir’deki temsilcisi Eskişehir Çibörek Evi‘ne yönelttik ve merhaba diyerek Özdilek AVM yanındaki şubesine ziyaretimizi yaptık. İşletme sahibi Yetkin Tetik’in ilk çibörek evini 2001 yılından beri Eskişehir’de yaşayanların çoğu bilir zaten. Atatürk Bulvarı’ndaki çibörek evinde ünlü çibörek yanında Tatar mutfağının geleneksel yemeklerini tatmıştık daha önceleri.İşletmeci Yetkin Tetik’i uzun yıllara dayanan arkadaşlığımız sürecinde çalışkan, üretken ve başarılı bir girişimci olarak tanırız.Lezzet ziyaretimizde Yetkin Tetik’le hoş sohbet ortamında inşaat işinden yeme-içme sektörüne giriş hikayesini de kendinden dinledik.
TATAR AĞA’SININ ÇİBÖREK SEVDASI...
Yetkin Tetik’i yakından tanıyınca mücadeleci ve üretken bir yapıya sahip olduğunu hemen fark edersiniz.
Başarılı iş adamlarının hikayesini dinlerken: “Ticaret veya esnaflıktaki esas başarısının daha çocuk yaşta çalışarak kazanma azmi ile iş yaşamında zirveye geldiklerini” söylerler hep. Bu klasik başarı hikayesi de Yetkin Tetik için geçerli.
“Daha ilkokul çağlarında gazoz, su satarak ticaretin t’sini öğrendikten söyler size... Babası inşaat ustasıdır. Babasının yanında meraklı ve azimli bir genç olarak inşaat mesleğinde kendini geliştirir. Asker dönüşü 1983’te aktif olarak ticaret yaşamına atılır ve müteahhitlikte iyi bir yere gelir. Girişimci ve yenilikçi ruhuyla Kırım Tatar yemeklerinin layıkıyla sunulduğu bir mekanın olmadığını fark eder ve 2001 yılında Kırım-Tatar mutfağının geleneksel lezzetlerini sunar. Eskişehir çibörek evini Atatürk Bulvarı’nda açar. Eskişehirlilerin ve şehir dışından gelen turistlerin artan talebi üzerine ikinci şubesini de açarak bu sektördeki başarısını da kanıtlar.
NASIL GİDİLİR: Akarbaşı Mah. Atatürk Bulvarı No:97 ESKİŞEHİR
Tel:0 222 3331616 (Diğer şube: Özdilek AVM Karşısı ESKİŞEHİR) Açılış: 08:00 Kapanış: 23:00
FİYATLARI NEDİR
Kuzu Sopa: 5 TL/ Kaşık Börek: 5 TL/ Tatar Mantısı:12,5 TL
Balaban:23 TL/ Çibörek:12,5/ Kıygaşa:4,5 TL
GEZGİNİN YORUMU:
Eskişehir’de Tatar yemekleri menüsü bakımından en çok çeşidi olan bu çibörek Evi’nin her iki mekanı da çok kalabalık grupları hızlı servisi ile memnun ederek ağırladığını gözlemledik. Çibörek öncesi kuzu sorpa veya kaşık börek çorbası ile lezzetine varırken midenizinde bayram arifesi gibi şenlendiğini hissedeceksiniz. Çorba sonrası rahatlayan midenize çok yağlı demeden çibörekleri de lüpletin ki midenizde bayramını görsün. Balaban kebabı da maşallah ismiyle maruf öksüz doyuran cömertliğinde. Benim gibi bir buçuk insanı doyuruyor. Diyet yapanların lezzetinden dayanamayıp kırmızı ışıkta kaçamak yaptığı bir kavşak sanki burası. Aile grupları ve kalabalık tur grupların tercih ettiği bu şık mekanın yazlık bölümü ve çocuk oyun parkı olması da cazip kılıyor bu mekanı.