VAZGEÇEMEDİĞİMİZ LEZZET "PİDE"

06.11.2017 08:03

VAZGEÇEMEDİĞİMİZ LEZZET "PİDE"



Eskişehir, "kültür ve sanat" kent oluşuyla ve çağdaş çehresi ile iç turizmde her geçen gün cazibesini arttırıyor.

Eskişehir'in gelişen çağdaş çehresini görmek ve gezmek için insanlar bu şehre akın akın geliyorlar. doğal olarak turistler gelip görmek istedikleri yerin kültür değerlerini de tanıyıp, yaşamak isterler. merak edilen kültür değerleri arasına en çok da o yörenin yemek kültürü ve mutfağı ilgi çekiyor.

Eskişehir'de ne yenir denilince Balaban Köfte ve çiğ börek ilk akla geliyor.

Ancak bunların yanında karın guruldatan çok çeşitli yemekler de var bu şehirde.

Eskişehir'e has köftecileri, lokantaları, kebapçıları meyhane ve tatlıcıları da sundukları lezzetler ile şehrin yemek kültürüne farklı bir zenginlik kazandırdığını söyleyebiliriz.

Sakarya Gazetemizde hazırladığımız yazı dizisinde, lezzetler sunan bu mekanları araştırarak ve yerinde röportajlar yaparak tanıtımını yeniden yapmayı sürdürüyoruz. Bir anlamda lezzet düşkünlerine rehberlik yapmak amacımız. Vazgeçilmeyen lezzetlerimizden olan toplumumuzun da damak tadına uygun yiyecek olan leziz bir pideyi nerede yiyebiliriz düşüncesi ile rotamızı bu sefer bir pideciye yöneltmeye karar verdik.

Anadolu'da fazlasıyla tüketilen etli veya kıymalı çeşitlerinin diğer adı "etli ekmek" tir.

Farklı çeşitleri olan pide, toplum tarafından çokça tüketilen hamur işlerinden biridir. İtalyan pizzasının alternatif bir lezzeti olarak, pidelerimiz bizim damak zevkimize daha uygundur.

Peynirlisi, kuşbaşılısı, kıymalısı, mantarlısı, sebzelisi, sucuklusu, pastırmalısı, yumurtalısı gibi pidenin birçok çeşidi var.

Hamurunun şekil verilmesine göre kapalı ve açık pide adı da verilir. Konya'nın açık etli ekmeği, Bafra'nın kapalı pidesi, kır pidesi, cantık pide ve güveç pide çeşidi Anadolu’nun değişik yörelerinde farklı usullerde yapılışına göre isimlendirilir. Pide Anadolu'da; özellikle mevlütlerde, özel günlerde, davetlerde ve ramazan ayında vazgeçilmez hamur yemeğidir.

ESKİŞEHİR'İN 32 YILLIK PİDECİSİ "ONUR PİDE KEBAP"

Bu seferki lezzet adresimizin rotası "Onur Pide Kebap". Kırım Caddesinin köşesinde yer alan Onur pide dükkanı gösterişten uzak ve mütevazi bir pideci. Ancak tertip ve düzeni gayet olumlu izlenim bırakıyor. 2. Kuşak işletmecisi Abdullah Bozacı ile görüşerek bu meslekteki serüveninin kendisinden dinledik. Abdullah Bey Rumeli göçmeni bir aileden geliyor. Dede Zeynel Bey, ailesi ile Balkan savaşı döneminde Eskişehir'e göç ediyor. Ve boza imalatı ile mesleğini bu şehirde sürdürüyor. Abdullah Beyin babası Ömer Lütfi ise babasının bozacılık mesleğini o dönemin zor şartlarından dolayı bırakıyor.Sonrasında 1985 yılında Baba Ömer Lütfi, arkadaşı Sadık Usta ile birlikte Onur pideci dükkanını açıyorlar. Abdullah bey, abisi Muharrem ile birlikte küçük yaştan itibaren pideci dükkanında babalarının yanında çalışarak mesleğin inceliklerini de öğrenmiş oluyorlar. Baba Ömer Lütfü ve sadık Ustanın vefatı sonrası iki kardeşi Onur pide kebap dükkanını aynı kalite ve standartta 2.kuşak olarak bugüne kadar bu mesleği sürdürmekteler.

NASIL GİDİLİR ?

ADRES : Kırım Cad. No : 31/Eskişehir Tel : 0222 234 26 25

Sabah 7.30 Akşam 21.00 arası haftanın her günü servisi var. Ayrıca dışarıya paket servisi de mevcut.

FİYATLARI NASIL ?

İşkembe Çorba : 5 TL. Diğer Çorbalar : 4 TL.

Adana ve İnegöl köfte : 14 TL.

Yoğurtlu Köfteler : 16 TL.

Saç Kavurma : 22 TL.

Konfor: 16 TL.

Tavuk Dürüm ve Kebap : 14 TL.

Kıymalı Pide: 10 TL.

Peynirli Pide : 10 TL.

Kuşbaşılı pide : 14 TL.

Lahmacun: 5 TL.

GEZGİNİN YORUMU :

Onur, her ne kadar pideci olarak meşhur olmuşsa da kebap çeşitleri olarak da müşterileri tarafından çok beğeniliyor. Özellikle çevre esnafın beğenerek tercih ettiği bir mekan burası.

Pide severlere özellikle bu nefis lezzetleri tatmalarını öneririm. Özenle seçilmiş dana ve kuzunun etinden yapılmış kuşbaşılı ve kıymalı Onur’un pidesi ayrı bir lezzet sunuyor damaklarda.

Ama ben köfte, kebap severim diyorsanız, hiç kararsız kalmayın verin siparişinizi. Özellikle yoğurtlu İnegöl köfteyi çok beğendim. Kararında olan baharatıyla köftesindeki etin lezzeti damakta hoş bir tat bırakıyor.Eti,sosu ve yoğurdu özenle seçilmiş, olduğunu hemen fark ediyorsunuz. Üstelik hem porsiyonları doyurucu hem de bu kaliteye göre de fiyatları da makul.

Yorumlar (0) / Onay bekleyen (0)

Yorum Ekle