MİLLİ YEMEĞİMİZ ‘’KURU FASULYE’’

Son Güncelleme : 12.11.2017 13:11

MİLLİ YEMEĞİMİZ ‘’KURU FASULYE’’



Türk mutfağının en sevilen yemekleri arasında yer alan kuru fasulye, mutfağımızın vazgeçilmez lezzetleri arasında ayrı bir yeri var.

Özellikle kuru fasulyenin kankası pilav ve cacıkla birlikteki üçlüsü sofralarımızın sevilen klasik menüsüdür.

Bu geleneksel yemek menüsünün yanına bir de turşu geldi mi tadına doyum olmuyor. Kıymalı, pastırmalı veya sucuklu da yapılabilen kuru fasulyeyi sevmeyen var mı?

Kuru fasulye, her ne kadar ‘’milli yemek’’ olarak bilinse de bu yemek 18. Yüzyıldan sonra Osmanlı mutfağına İtalya’dan gelmiş. 16. Yüzyılda Avrupa’da kullanılmaya başlanan kuru fasulyenin kökeni Orta Amerika’ya dayanıyor.

Türk mutfağında önemli bir yer edinmiş olan fasulye yemeğinin, her yörenin kendine has pişirmek yöntemi ve kullandığı malzemeler ile lezzet farklılıkları kendini göstermiştir.

Yetiştiği yörelere göre fasulyenin çeşitli isimleri de vardır. İspir fasulyesi, Dermason fasulye, Çayeli fasulyesi (Bombay fasulye), Boncuk fasulye, Şeker fasulye, Horoz fasulye ve Eskişehir’in Kaymaz fasulyesi…

En iyi yemelik fasulyenin Erzincan ve Konya yörelerinde yetiştiği söylenir. Pilaki de ideal olan iri taneli Bombay fasulyesi, piyaz için ise Şeker fasulyesi özellikle tavsiye ediliyor.

Kuru fasulyeye zengin Protein içermesi bakımından ‘’Fakirin eti’’ olarak toplum tarafından algılanmaktadır.

Fasulyenin faydalarını saymayı bırakıp en az anne yemeği kadar lezzetli kuru fasulyecilere geçelim ve ‘’en iyi kuru fasulye nerede yenir?’’ sorusunu cevaplamaya çalışalım. Bu seferki lezzet turumuzun noktasını çömlekteki kuru fasulyesi ile ün yapmış Ayten Usta’nın mekanına yönelttik.

AYTEN USTA GURME RESTORAN

Ulu Önder Parkı doğal ortamı içerisinde bulunan Ayten Usta Gurme Restoran’ı ziyaret ettik.

Gördüğümüz kadarıyla bu parkın içine harika bir peyzaj çalışması yapılmış. Estetiğine ayrı bir güzellik katmış olan Gölet’in içinde yüzen ördekler ve hoş manzarası karşısında içinize ferahlık, bir huzur buluyor.

Böyle güzel bir estetiğe ve manzaraya sahip Ulu Önder Parkı içinde kaliteli ve şık bir restoranın hizmete açılması Eskişehir’in çağdaş çevresine çok yakışmış doğrusu.

Restoranı ziyaret ettiğimizde Ayten Usta (Ayten Çetin) çocukları (Şamil ve Aybike) ailesinin samimi misafirperverliği ile karşılandık. Sonrasında Ayten Usta’nın ün ve başarı hikayesini kendilerinden dinledik.

Öğretmen Ayten Hanım ve eşi sigortacı Hayati Bey emekli olduktan sonra 2006 yılında Bursa yolu 5.km’sinde benzin istasyonu işine giriyorlar. Benzin istasyonuna gelen ve gidenlerin yol üstü açlıklarını giderecekleri butik bir lokantayı da hizmete açıyorlar. Yol üstü lezzet durağı olarak çömlekte kuru fasulyesi kısa sürede o kadar çok beğeniliyor ki talepleri karşılamak için daha geniş ve nezih mekan olarak Ulu Önder Park’ında gurme restoranlarını açıyorlar. Yeni restoranları 400 kişiye hizmet verebilecek kapasitede ve sadece ünlü kuru fasulye ve kahvaltısıyla sınırlı değil.

Selçuklu döneminden günümüze Türk mutfağının zengin yemek çeşitleri ile bu nezih mekanlarında müşterilerine hizmet vermektedir. 2. Kuşak Aybike Çetin müşterilerine sundukları geleneksel yemeklerin çok beğenildiğini şöyle anlatıyor; ‘’Ailecek misyonumuz geleneksel yemek sektöründe öncelikle müşteri odaklı memnuniyet ve kaliteli hizmet gelir… Malzeme tedariğinde; Titizlikle her ham gıdayı yerinden ve en kalitelisini temin ediyoruz. Maliyeti arttırsa da kalite ve standarttan taviz vermiyoruz.’’

NASIL GİDİLİR ?

Ulu Önder Mah. Parklar Sok. Tepebaşı/Eskişehir

İLETİŞİM

0(222) 325 04 44

www.aytenusta.com.tr

ÇALIŞMA SAATLERİ

08:00 – 23:00

TAVSİYEMİZ; Hafta sonları yer bulabilmeniz için rezervasyon yaptırın. (Otopark sorunu yok. Çocuklar için eğlenebilecekleri oyun salonları mevcut. Özel toplantı ve davetli gruplar için özel salonu bulunmakta.)

FİYATLARI NASIL ?

Destan Kahvaltı (20 çeşit) – 34 TL

Kahvaltı Tabağı – 18 TL

Tutmaç Çorba – 7 TL

Bamya Çorba – 10 TL

Saray Tandır – 29 TL

Şah Güveç – 39 TL

Çömlekte Kuru Fasulye – 15 TL

Balaban Karışık – 25 TL

Ayrıca isteğe göre değişik paket menüleri de mevcut. Menü çeşitlerine göre fiyatları değişmektedir.

GEZGİN’İN YORUMU

Ayten Usta’nın mutfağı Eskişehir’in ve Anadolu’nun yöresel lezzetlerini yansıtan zengin yemek çeşitlerini barındırıyor. Bunun yanında kahvaltısıyla ünlenmiş, aile ve grup toplantılarının bir mekan olarak da tanınıyor.

Menüsünden seçeceğiniz sıcak yemekler genellikle butik olarak hazırlanıp pişiriliyor. Lezzeti kaybolmadan siparişiniz masanıza geliyor.

Bir çorba sever olarak Tutmaç çorbasının tadına baktık ve çok başarılı bulduk. Toprak güveçte sunulan çorbanın damaktaki hafif mayhoş tadını ve kıvamını çok beğendik.

Ünlü çömlekteki kuru fasulyesi de ayrı bir lezzet şöleni oldu damağımızda. Önceden haşlanmış İspir kuru fasulyesi pastırma ve kırmızı biber ile sıcak fırında ağır ateşte özel sos ve tereyağı ile atış ateşte uzun süre demlendirilmiş. Fasulyenin helmesi yemek içinde pastırma ve domates sosu ile lezzetine doyamıyorsunuz.

Yine çömlekte gelen Şah güveci de mutlaka tatmalısınız. Etin lezzeti, kıvamı ve sunumu çok başarılı sonrasında bu lezzet şölenini böl köpüklü Sultan kahvesi ile taçlandırın.

Geleneksel lezzet düşkünlerinin mutlaka uğraması gereken bir lezzet durağı.

Yorumlar (0) / Onay bekleyen (0)

Yorum Ekle