KURBAN KESMEK

19.08.2018 06:00

KURBAN KESMEK



Kurban Bayramına sayılı günler kaldı. Kurban kesmek isteyen vatandaşlarımızın çoğu kurbanlıklarını aldı ve kurban ibadetlerini yerine getirmek için bayram sabahını bekliyorlar.

Geçtiğimiz günlerde Eskişehir -Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı, Veteriner hekim Mehmet KIZILİNLER tarafından Kurbanlıkların alımı, kesimi ve kesim sonrası yapılacak olan bir dizi uyarı ve tavsiyelerini basın açıklamasıyla vatandaşlarımızla paylaştı. Sayın başkan KIZILİNLERİN uyarı ve tavsiyelerini konun önemi açısından bir kez de ben sizlerle paylaşmak istiyorum.

Sayın Başkan KIZILİNLERİN uyarı ve tavsiyeleri’’ Kurban alımlarında Büyükbaş hayvanlar için en az iki yaşında olmalı. Dişi Kurbanlıklar için gebe veya yeni doğum yapmış olmamalı. Her iki cinsiyetteki kurbanlıklar için vücudunun herhangi bir yerinde özellikle ayak ve bacaklarında şişkinlik ve toplalık bulunmamalı. Yine Kurbanlıklarda Göz, Burun, ağızlarında ve cinsel organlarında anormal akıntı bulunmamalı. Özellikle ağız burun içi ve çevresinde memelerinde yaralar bulunmamalı. Kurbanlıklarda Hırıltı solunum, Öksürük ve halsizliği bulunmamalı, anal bölgede ishal belirtileri olmamalı. Ayrıca kene bit vb parazitler bulunmamalı, aşırı saldırgan ve duyarsız olmamalı. Vatandaşlarımızın Kurbanlıklarını mutlaka Belediyelerin ve valiliğin izin verdikleri yerlerde veteriner kontrolünde kesilmelidir.’’ Veteriner odasınca yapılan önemli uyarıları arasında kurban etinin lezzeti konusundaki açıklaması dikkat edilmesi gereken bir konu.‘’Kurbanlık hayvanlar kesim öncesi strese sokulmamalı, kesim öncesi stres esnasında etin olgunlaşması için gerekli enzimleri tüketen hayvanın kesim sonrası eti olgunlaşmaz ve etler lezzetsiz olur’’.Hijyenin önemi; Kesim sırasında et kalitesi açısından temizlik ve hijyene dikkat edilmeli. Kanın hayvanın vücudundan tamamen boşalmış olmasına dikkat edilmeli.

Kurban etinin korunması ve pişirilmesi ‘’Kesilen kurban etleri hemen tüketilmesi halinde etlerin sert olacağından hazım problemi ile yaşanabilir. Kesilen kurban etlerinin 5-6 saat bekletilip kasların tamamen ete dönüşmesi sağlanmalıdır. Yine yapılan tavsiyelerde; Etlerin buzdolabına konmadan evvel güneş görmeyen ve hava akımı bulunmayan yerlerde 14C derecede bekletilmesi gerektiğini söylüyorlar. Bir başka dikkat edilmesi gereken konu ise etlerin 18 C derecede buzdolabında muhafaza altında iken buzdolabından çıkartılıp tekrar arta kanla etleri buzdolabına koymak salıksız olur. Kurban etlerini küçük parçalar halinde bir seferlik tüketimler yapılacak şekli ile parçalanmalı ve o şekilde buzdolabında korunmalıdır’’.

Bilinçli kurban kesimi ve sonrasında etlerin tüketilmesi ve etlerin korunması konusunda bizleri uyaran ve tavsiyelerde bulunan Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimler Odasına çok teşekkür ederim.

Kurban Bayramınız Kutlu Olsun.

Yorumlar (0) / Onay bekleyen (0)

Yorum Ekle