KIRIM'DAN GELEN LEZZET "ÇİBÖREK"

Son Güncelleme : 28.11.2017 16:11

KIRIM'DAN GELEN LEZZET "ÇİBÖREK"



Kırım yarım adasında yaşayan kırım tatarları 1783 yılında Rus orduları tarafından işgal ediliyor. Sistematik baskı ve zulümler sonucu kırım tatarları topluluklar halinde Anadolu’ya göç etmek zorunda kaldılar. Anadolu’ya göç eden tatarların önemli bir bölümü Eskişehir ve yöresine yerleşirler. Daha sonraki yıllarda Dobruca'da ki Kırım Tatarları da soydaşlarının yerleştikleri Eskişehir ve civarına gelerek kendi mahallelerini ve köylerini kurarlar.

Kırım Tatarları gelenekleri ve yemek kültürü ile Eskişehir sosyal ve kültürel yaşamına eşlik ederek zenginlik kazandırmışlardır.

Çibörek, Kuzu Sorpa, Toyga Çorbası, Tabak Börek veya Kaşık Börek, Göbete Böreği ve Balaban Kebabı tatar mutfağının önde gelen yemekleri arasında yer almaktadır.

Eskişehir’in börekleri arasında en popüleri tatarların çiğböreğidir. Tatarlara özgü çibörek; Kıyma soğan ve baharat karışımı iç malzemesinin açılmış yufkaya konulup yağda kızartılmasıyla yapılan bir börek çeşididir.

Çibörek; Şırbörek, Şubörek ve Çiğbörek gibi adlarla anılsa da esas olan adı Çibörektir. “Çi” Tatarca’da güzel hoş anlamına gelmektedir. Eskişehir’e mal olmuş çibörek evlerde sıkça yapılan ve sevilerek yenen vazgeçilmez lezzetler arasında yer almıştır.

Ağız tadıyla çibörek yiyebileceğimiz bir mekân olarak rotamızı Sazova Parkı içerisinde yer alan “Kırım Çibörekçisi” ne yönelttik.

Eskişehir Kütahya karayolu yer alan ve yaklaşık 400 000 metrekare olan Sazova Parkı Türkiye’nin en büyük ve gözde parklarından biri olarak cazibesini gün geçtikçe arttırmaktadır. Sadece park olmasının ötesinde “Bilim, Sanat ve Kültür” etkinliklerinin zenginliği ile büyük küçük her yaştan ziyaretçinin keyifle ve eğlenceli vakit geçireceği bir sosyal yaşam alanıdır.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin başarılı projeleri içerisinde yer alan Sazova Parkı ülke çapında o kadar çok ilgi odağı olmuştur ki yaz kış yerli turistleri ağırlamaktadır.

KIRIM ÇİBÖREKÇİSİ

Sazova Parkı’nın muhteşem doğal ortamı içeresinde yer alan Kırım Çibörekçisi ziyaretçilerine nezih ve kaliteli bir ortam sağladığı için uğramayı kendimize görev edinmiştik.

Kırım Çibörekçisi’ni ziyaret ederek işletmecisi Erol ULUÇAY ile sıcak ve samimi sohbet ortamında Çibörek işi ile ilgili serüvenini kendisinden dinledik.

Erol Bey köken olarak Kırımdan göçle gelen Tatar bir aileden geliyor. Baba Mehmet ULUÇAY bakkallık yapan bir esnaf olarak Eskişehir’de tanınmaktadır. Erol Bey bir esnaf çocuğu olarak askerlik dönüşü bakkallık mesleğini sürdürmek istememiştir. Ancak küçük yaştan beri babasının iş yerinde çalıştığı için esnaflık ve serbest ticaret işi onun gönlünde hep yer edinmiştir. Mobilya aksesuarı ticaret işiyle başlayan yolculuğunun ikinci durağı kot pantolon giyim ticareti oluyor. Bunun yanında çiçekçi dükkanı açıyor. Eskişehir’de Kırım Derneği’nin kuruluşundan bu zamana aktif olarak hem yönetiminde çalışmış hem de lokalini işletmiş bir kişi olarak Eskişehir çevresinde bir üne sahip olmuştur.

Aslında Erol Bey’in Tatar Yemek Kültürü’nü temsil eden bir iş yeri açmak hayallerinde yer etmiştir. 2005 yılında atalar Caddesi’nde Has Kırım Çibörekçisi’ni açarak hayallerini gerçekleştiriyor. Eskişehir halkı tarafından ünlü çiböreği o kadar çok beğeniliyor ki Büyükşehir Belediyesi Kentpark ve Sazova Parkı’nda yer açması için teşvik ediyor. Erol Bey oğlu Erkut ile birlikte Kırım Çibörekçisi markasını daha nezih ortamlara taşıyarak iş yeri sayısını 3’e yükseltiyor.

NASIL GİDİLİR

Merkez: Atalar Caddesi No:20 Tel: 0222 2172626

Şube: Kentpark ve Sazova parkı

ESKİŞEHİR

FİYATLARI NASIL

Çibörek porsiyon: 10 TL Sorpa Çorbası: 7 TL Tatlı: 6 TL

GEZGİNİN YORUMU

Eğer çiböreğinin yağlı ve ağır olduğunu düşünerek kararsız kalıyorsanız. Kırım Çibörekçisi’ne uğramanızı tavsiye ederim. İnce hamuru ve kıvamda olan sulu iç kıyması ile kaliteli yağda kızartılan çiböreği tattığınızda pişmanlık duymayacaksınız. Fiyatlarının hesaplı olması cepleri, lezzeti mideleri yakmıyor. Eğer Kentpark ya da Sazova Parkı’ndaki Kırım Çibörekçisi’ne gittiğinizde, harika doğa ortamında yürüyüş yapma fırsatını da bulursunuz.

Çibörek öncesi tatarların ünlü Sorpa Çorbasını özellikle tavsiye ederim. Hafta sonu aşırı kalabalık olmasına rağmen hızlı ve kaliteli servisiyle müşterileri tarafından çok beğeni kazanıyor.

Kırım çiböreğinin lezzetine ve İşletmecisi Erol Bey’in hoş sohbetine doyum olmuyor açıkçası…

Yorumlar (0) / Onay bekleyen (0)

Yorum Ekle