Gıdaların denetimi ve “…miş gibi” yapma

30.06.2020 06:30

Gıdaların denetimi ve “…miş gibi” yapma



Tırım ve Orman Bakanı açıklamasında kendi dönemlerini “milat” kabul ederek, 2002’de bakanlık bünyesinde bin 500 denetici görev yaptığını, 39 sbin denetim yapıldığını açıkladı. Yarattıkları farkı vurgulamak için de bugün denetim yapan eleman sayısının 7 bin 400 kişiyi aştığını, 2019 yılında da 1 milyon 215 bin 996 denetim yapıldığını söyledi.

Gözetim ve denetimle sağlanan geribildirimlerin, yaratmak istediğimiz sonuçlarla ulaştığımız sonuçlar arasındaki sapmaları göstermesi önemli bir araçtır. İlke odağından baktığımızda, gözetim ve denetimin önemsenmesi, gerekli insan kaynağının istihdamın 5 katı artılmış olması takdirle karşılanmalıdır.

Bu satırları yazdıktan sonra bir yazı insanı kendine sormalıdır: Gözetim ve denetim arka planında başka nelere bakılmalı?

Gözetim ve denetimde, kuşatılmış bilgi yerine bütünsel bilgiye erişebilmek için “etken ve edilgen gözetim” ne olduğunu bilmeliyiz.

Yetmez gözetim ve denetimlerin “özendirici ve caydırıcı etkilerinin” ne olduğunu kavramalıyız.

Ayrıca, gözetim ve denetimlerin “yönlendiricilik” işlevini zihnimizde netleştirmeliyiz.

Bilgi işleyen bütün sistemler gibi gözetim ve denetimlerin de “kendini yeniden üretme mekanizmasının” nasıl işlediğini kavramalı ve anlamalıyız.

Etken ve edilgen denetim nedir?

Herhangi bir sistemin işleyişinde insanların yaptığı denetimlere “etken denetim”dır.

Etkin denetimin başlıca değişkenleri, denetimi yapan insanın bilgi düzeyi, etik anlaşı, profesyonel sorumluluk anlayışıdır.İnsan doğası farklı ve karmaşık olduğu için “etken denetimde sapmalar” her zaman var olacaktır.

Edilgen denetim” dediğimiz zaman ne anlamalıyız?

Edilgen denetim, insanın subjektif dürtülerinden uzak, sistemin kendi kendine yaptığı gözetim ve denetim işlevidir.Dijital teknoloji bütün iş süreçlerini uçtan uca gözleme, veri oluşturma, veriyi kaydetme, işleme, geribildirimlerle sapmaları belirleme ve ince ayarlar yaparak kendini yeniden üretme potansiyelini alabildiğine artırıyor.

Etken ve edilgen denetim bir “amaç” değildir, “araç”tır.

Denetimlerin “özendirici” olması gerekir.

Denetim, toplum olmanının temel ölçüsüyle ilgilidir. Topluluktan topluma geçmek, hiç bilmediğimiz, tanımadığımız ve tanımayacağımız insanlar için en iyiyi üretme disiplinini içselleştirmektir.

Özendirici denetim daha iyiyi yapmayı sağlar… “Caydırıcı denetim” hata yapan ve hataları tekrarlayanı otoritenin sınırlamasıdır. Etken denetim yerine edilgeni, cezalandırıcı denetim yerine de özendirici olanını tercih etmemiz gerekir.

Denetim açıklamalarını değerlendirirken “yönlendiricik” özelliklerine de dikkat etmeliyiz. Özellikte etken denetimlerde, denetimi yapan insanların bilgi düzeyleri, uzmanlıkları denetimin niteliğini belirler. Uzman olmanın yaygın ölçüsü, denetimi yaptığı işle ilgili 10 bin saat çalışmış olmaktır. Denetlediği işin ayrıntısını, süreç işleyişini, sonuçlarını bilmeden yapılan denetim, “ meşhuru meçhule denetlemek” olur; her çeşitten sapmaya açıktır.

Denetleme” dediğimiz zaman, yapılan işin bütün bağlamlarını dikkate almıyorsak, “…miş gibi yapma” tuzaklarına yakalanırız.

Gıda denetimi önemlidir ama felsefesi olan, tam, doğru, temiz bir denetim yapılabilmenin gerek şartlarına uymak koşuluyla.

Yorumlar (0) / Onay bekleyen (0)

Yorum Ekle

istanbul escort

depolama şehirler arası nakliyat

evden eve nakliyat çeviri şehirler arası nakliyat ofis taşıma uluslararası evden eve nakliyat istanbul eşya depolama