Eskişehir’de “kenevir” ekimi yapmak isteyenlere

17.09.2019 06:30

Eskişehir’de “kenevir” ekimi yapmak isteyenlere



İsfendiyar Dağları’nı aşıp Gökırmak Vadisi’ne indiğim ilk yolcululuğu lise son sınıfında yapmıştım. Eskişehirli Çalıkuşu Feride Balakbabalar benim felsefe öğretmenimdi; “talak kurumu”- erkeğin kadına ‘boş ol’ demesi ile biten evlilik akdi- üzerine aramızdaki sert tartışma nedeniyle, bütün derslerden geçtiğim halde beni felsefeden bırakmıştı.

Seferi Gereç Deposu Komutanı Binbaşı Mehmet Puhaloğlu, Gazi Osman Paşa Lisesi Müdürü Hasan Demir ve Edebiyat Öğretmenliği de yapan Ast Teğmen Osman Cevat Hızal tek dersten bitirme sınavı için beni Kastamonu’ya Abdurrahman Paşa Lisesi’ne göndermişlerdi.

O günlerde ilk izlenimlerimi zihnime perçinlediğim Gökırmak Vadisi’ndan daha sonra çok geçtim…Ilgaz Dağı ile İsfendiyar Dağları arasındaki Gökırmak Vadisi, tıpkı Kelkit Oluğu gibi, Karadeniz’ın subtropikal ikliminden, İç Anadolu sert iklimine geçiş alanlarıdır.

Kenevir gündemi

Sürdürülebilir zenginlik üretiminin “gerek şartı ” ve “ yeter şartı” hızla değişiyor.O değişmelerden biri ve en önemlisi “teknolojideki gelişmeler”. Özellikle de tarım ve hayvancılık bu değişmelerden derinliğine etkileniyor. Tarımsal üretimin “gerek şartları” ve “yeter şartları” alt-üst oluşlar yaşıyor.Ayrıntı bilgisi edinmek isteyenler Turque Diplomatique ‘in Eylül 2019’deki 125’inci sayısında Julian Rose’ nin “5G-Franskenstein Çiftçilikten Gıda” makalesini okumalı.

Son dönemde kenevir ekim alanları genişletildi. Kenevir bitkisinin özellikleri, yararları ve zenginlik üretimi potansiyelleri medyada sıklıkla yer alıyor . Benim erişebildiğim iki kitap ve bir kapsamlı makaleden ilk bilgileri edindim.

İş insanımız Şerafettin Dinçer ile Gökırmak Vadisi’nde geleneksel kenevir üretiminin birikimlerini yerinde görmek için iki günlük bir inceleme gezisi yaptık: Özellikle Hanönü’nde kenevir üreten ve işleyen insanlarımızla konuştuk. Daha sonra ayrıntısıyla bilgi edineceğim ve okuyucuyla paylaşacağım, ama bir ilk uyarı yapmak isterim: Kenevir yetiştirme, bugünkü topraklarımızdaki miras hakkının yarattığı parçalanma, topraklarımızın yorgunluğu, sulama imkanları, tohum ıslahı, tarla işleme, hasat, depolama. lif üretimi, tohum üretimi, tohum ıslahı, liflerin işleme teknikleri, sapların soyulduktan sonra değerlendirilmesi gibi bir dizi aşamadan geçen kenevir üretiminde “karar değişkenlerinin” çok farklılaştığını farkettim.

Elimizin menzilindeki her varlık değerlendirilmeli… Kenevir önemli bir ürün; zenginlik üretme potansiyeli olan bir ürün… Kenevir üretmek isteyenler, kırsal nüfusun yapısı, kırsal kesimde işgücü maliyetleri, toprak özelliklerine göre kenevir verimi, teknolojik üretimle geleneksel üretim yapanların rekabeti koşulları, yurtiçi piyasanın oluşturulması, ikame ürün jut gibilerinin yaratığı tehditler, ülkelere göre verimlilik düzeyleri ve daha bir dizi değişkeni dikkate almak zorunda.

Başlangıç noktası

Eskişehir’de değişik iklim özelliklerine sahip yerlerimiz var…Ola ki kenevir konusunda umutlanmış ve ekim yapmaya karar vermiş olanlar vardır… Karar öncesinde dikkat etmeleri gereken hususlara işaret etmek istiyorum: Birinicisi, mutlaka bir fizibilite yapmalılar…Önce kenevir yetiştirme deneyimi olan bölgeleri ziyaret ederek, özellikle işe başlamış da batmış olan birçok üretici ile konuşsunlar…Sonra başarılı olanları dinlesinler…Küresel anlamda hangi ülkelerin hangi verimlilikte üretim yaptıklarını analiz etsinler… Kenevir üretmenin ekosistemini pazar ve rekabet koşulları bağlamında iyi analiz etsinler…Daha bir dizi adımı “başlangıç noktasına hassas bağlılık ilkesine” uyarak atsınlar. Bizim adresimiz, “rustu.bozkurt@dunya.com” ‘dan ulaşarak soru sorabilirler. Bildiklerimizi sürekli geliştirmeye ve paylaşmaya gayret edeceğiz. Kimse geçmiş alışkanlıklara göre yatırım yapmamalı, kaynak israf etmemeli….

Biriktirilmiş her kuruluş toplumun ortak varlığıdır…Varlıklarımız asla özensizliğin yarattığı ısraf bataklığına sürüklenmemeli…

.

Yorumlar (0) / Onay bekleyen (0)

Yorum Ekle