Kuşaktan kuşağa aktarılan tatlılar: Tadım Fadima Pastaneleri

Son Güncelleme : 12 Kasım 2018 08:11
Kuşaktan kuşağa aktarılan tatlılar: Tadım Fadima Pastaneleri

Gastro gezginler olarak bu haftaki lezzet durağımızda, Eskişehir’in geçmişi Balkanlar’a kadar uzanan köklü pastanesi Tadım Fadima Pastaneleri’ndeydik. SÖYLEŞİ FERİT OKTAŞ: 3.kuşak olan İsmet Vuran’ın güler yüzlü ve samimi karşılaması ile mekana ziyaretimizi yaptık. Doktorlar Caddesi’nin adeta uğrak lezzet noktası olan Tadım Fadime Pastaneleri, enfes dondurmaları ve birbirinden şahane pastaları ile 7’den 70’e geniş müşteri kitlelerine hizmet vermektedir.

TADIM FADİMA

Adını kıymetli annelerinden alan bu aile işletmesinin tarihçesini sorduğumuzda ilk kuruluş yılının 1959 olduğunu söylüyor İsmet Bey ve başlıyoruz hikayeyi kendisinden dinlemeye. Aslen Konya Karaman’a dayanan oradan da Balkanlar’a kadar uzanan bir yolculuk aslında onlarınki. Dedeleri önce Selanik, sonra Bulgaristan derken o dönemin koşullarında gösterdikleri azim ve çalışkanlıkları sayesinde bugünkü lezzet birikiminin oluşmasını sağlarlar. 1959’daki ilk pastanelerinin açılması da yine sabırla ve emekle o dönemdeki Kütahya şeker fabrikasından dedelerinin edindiği sermaye ile olur.

Odunpazarı’nda dede Yakup ve 3 oğlu ile birlikte tatlıcı ve dondurmacı olarak açılışı yapmışlardır. Dondurmaları ve tatlıları kısa zamanda beğenilir ve 1962’de 2.şubelerini açarlar. Artık Eskişehir halkı için bu tatlara ulaşılması daha da kolaylaşsın diye 1969’da da 3.şubelerinin açılışını yaparlar. Odunpazarı’ndaki merkez yerlerini 1983’de Hamamyolu’na taşırlar ve baba Ali Osman Bey’den bayrağı çocukları alır. Artık dondurma için markalaşmaya başlamışlardır. Günümüze kadar dondurma ve pastalarının bilinir olmasında İsmet Bey’in İtalya ve Almanya’da aldığı eğitimlerin katkısı büyüktür.

GEZGİNİN YORUMU

Belçika’dan özel çikolatası ve Bucak’dan getirtilen sahlepi ile hazırlanan bitter çikolatalı dondurmayı tadarak başlıyoruz. Bu enfes dondurma damaklarımızda birer şölene dönüştü. Gerçek mevsim meyvelerinden hazırlanan pastaları hepsi ayrı ayrı övgüyü hak ediyor. Bu enfes dondurmaları, pastaları, sütlü tatlıları ve baklavaları tatmak için yolunuzun kesinlikle Tadım Fadima ile kesişmesini şiddetle öneririz.

FİYATLARI NASIL?

1 top dondurma 3 TL

Tek kişilik pasta ortalama 10-15 TL

Sütlü tatlılar ortalama 8-12 TL

Baklava porsiyon ortalama 10-15 TL

NASIL GİDİLİR?

Hoşnudiye Mahallesi, İsmet İnönü 1 Cd. No:37, Tepebaşı

Yorumlar (0) / Onay bekleyen (0)

Yorumlar editör onayından sonra görünecektir.

Yorum Ekle