ESKİŞEHİR’İN GELENEKSEL TADI KARAKEDİ BOZACISI

07 Şubat 2016 12:10
ESKİŞEHİR’İN GELENEKSEL TADI KARAKEDİ BOZACISI

Kış aylarının vazgeçilmezi boza,en eski Türk içeceklerinden biri olarak biliniyor. Bozanın, eski Osmanlı coğrafyası yörelerinde yapılıp tüketildiği tarihi kayıtlarda belirtiliyor.

SÖYLEŞİ: FERİT OKTAŞ

Yapılışı:yöreye göre de değiebiliyor. Türkiye’de genelde darıdan yapılan boza,o yörenin başlıca ürününe göre mısır,arpa,kara buğday,bulgur, bazen de pirinç ve ekmekten mayalandırılarak da yapılıyor. Su ve şeker ayrıca mamul mayalı boza ilavesi ile kaynatılmış soğumuş tahıl lapası belli bir kıvamda mayalandırılmaya bırakılıyor. Belli bir sıcaklıkta bekletilen boza içindeki canlı bakterileri harekete geçiriyor. Sıcaklığa bağlı olarak süre uzadıkça mayalanma da hızlanıyor ve ekşimesi de artıyor. Onun için muhafaza şartları çok önemli. Bakterilerin fermantasyonu devam eden bu bozanın çok hızlı tüketilmesi gerekiyor. Bozanın bünyesinde tüm B vitaminleri kompleks olarak mevcut. Bunun yanında laktik asit de bulunmakta.

Boza hazmettirici özelliğinin yanı sıra vitamin kaynağı olarak sporculara, sınava giren öğrencilere özellikle süt yapıcı özelliğinden dolayı hamile hanımlara da tavsiye ediliyor. Ayrıca antibakteriyel özelliğinden dolayı soğuk algınlığı hastalığı tedavisinde , boğaz hastalığı enfeksiyonlarında ve bağırsak düzenleyici olarak iyileştirici etkisi var. Yaşı kemele ermiş olanlar bilirler. Eski kış gecelerin de sokaklarımız da elinde güğümleri ile dolaşan seyyar bozacılar vardı. Aynı tonda çıkan gevrek sesi ile sokakta yankılanırdı, bozacının bağırışı.. “Boazaa, eyi boozaa...” Bu sesi duyduğumuzda pencerelere koşardık çocukken. Katmerli sesiyle gelen bozacı uzaklaşırken de bir hüzün çökerdi içimize. Ama iyi gününde olan ebeveynimiz elinde tasla bozacıyı çağırdığında ise ayrı bir mutluluk sarardı evimizin içini.

60 YILLIK AYNI DOĞAL LEZZET

Eskişehir’de en köklü boza imalathanesi 1955’den bugüne süre gelen Karakedi Bozacısı bu şehrin bir lezzet simgesi olmuş artık. Lezzet gezimizin rotasını Karakedi Bozacısı'na yönlendirmek şart olmuştu. Merhaba diyerek ziyaret ediyoruz bu lezzet mekanını. Çocukluğumuzdan beri iyi tanıdığımız Karakedi Bozacısı’nın işletmecisi Vedat Ürersoy ile ayaküstü boza sohbetimizi sürdürüyoruz. O arada müşterilerin kendi mekanı olarak benimsedikleri bu nostaljik mekanda,mermer masaların üzerine sıralanmış bardaklardaki bozaları tarçınlayıp hemen oracıkta ayakta ve taburelerde içerken dibinde kalanı kaşıklarken görebilirsiniz. Vedat bey kardeşimiz,60 yıldır bozadaki aynı lezzet ve standardı korumak için titizlikle uğraş verdiğini iyi biliyoruz. Özellikle ham maddesi olan yerli mısırın (hibrit) yani “genetiği değiştirilmemiş mısır” olanını Eskişehir yöresinde özel olarak yetiştiren üreticiden temin ediyor. Üretimde yerli mısır yanında Eskişehir Şeker Fabrikasının şeker pancarından elde edilen şekeri ve bu şehrin has Kalabak suyu kullanılıyor. Öyle;tatlandırıcı,katkı maddesi veya mısır şurubu glikoz veya genetiğiyle oynanmış mısır bu mekana asla girmiyor.60 sene önce ne kullanılıyorsa aynen sürdürmesi, bu doğal bozayı,aynı lezzetiyle müşterilerinin daha çok tercih etmesini sağlıyor.

NASIL GİDİLİR :

Sıcaksular (çarşı) Değirmen Sokak'ta 5/B. Ayrıca Yediler yolunda ve Köprübaşı caddesinde birer şubesi daha var. TEL:0222 231 1231

FİYATI NEDİR :

Bardak Boza :1,5 TL

Kilo Boza : 6 TL

GEZGİNİN YORUMU

Hafif mayhoş,tatlı ve oldukça kıvamlı Karakedi bozası aslında içilmekten daha çok muhallebi gibi de yeniliyor. Çocukluğumdan beri Karakedi’nin bozasını tadarım. Diyebilirim ki Türkiye’nin en iyi bozacılarının en önünde yer alır. Başka bozalarda damağıma hitap eden bu tadı bulamadım. Eskişehir’de Karakedi bozası içilir ve şehir dışındaki dostlar memnun etmek için kiloyla boza götürülür. Doğal ve bağışıklığı güçlendirici bu bozayı çarşıya geldiğinizde içmenizi öneririm.

Yorumlar (3) / Onay bekleyen (0)

Yorumlar editör onayından sonra görünecektir.

Yorum Ekle

AHMET BÜTÜN

24 Şubat 2016 11:12
KARAKEDİ BOZASI MUTHIS KALITELI VE TEMIZDIR YILLARIN GÜVENCESIYLE YERINI HICBIR BOZA TUTAMAZ

Erdinç akçın

20 Şubat 2016 10:52
Sabah sabah canım ıstedi. Haftaya İnşallah memlekete gelip, işkembe_kaplıca_boza üçlüsünü yapmak. Atatürk Stadı'nda da Bursa yıl yenip ESKİŞEHİR'ımızden ayrılmak.

enver solim

07 Şubat 2016 14:34
ferit güğümleride anlatsaydınya
TUĞLA FABRİKASINA TOMBALA BASKINI
TUĞLA FABRİKASINA TOMBALA BASKINI
Eskişehir İl Jandarma Komutanlığınca, eski bir tuğla fabrikasına kumar operasyonu düzenlendi. Gerçekleşen operasyonda 3 kişi gözaltına alınırken, 74 kişiye 259'ar lira ceza kesildi. 
SAĞLIKSIZ EKMEKLER İMHA EDİLDİ
SAĞLIKSIZ EKMEKLER İMHA EDİLDİ
Eskişehir’de, açıkta uygunsuz bir şekilde satışı yapılan toplam 59 ekmeğe zabıta ekipleri el koyup imha etti. 
MİNİK AZRA YARDIM BEKLİYOR
MİNİK AZRA YARDIM BEKLİYOR
Eskişehir’de, doğuştan hidrosefali hastası olan 2 yaşındaki Azra bebek, ameliyat masraflarının karşılanması için yardım ellerinin uzanmasını bekliyor. 
ELEKTRİK ZAMMI GERİ ALINSIN
ELEKTRİK ZAMMI GERİ ALINSIN
Konutlarda 80- 100 lira gelen elektrik faturları 140-150 liraya çıktı. Bu duruma tepki gösteren vatandaşlar elektrik kurumu önünde eylem yaptı.
KİREÇ KÖYÜ'NDE SU SEVİNCİ
KİREÇ KÖYÜ'NDE SU SEVİNCİ
Hayvancılık yaparak geçinen Kireç Mahallesi sakinleri yıllardır çektikleri su sıkıntısının ESKİ’nin yaptığı çalışmayla giderilmesinin mutluluğunu yaşıyor.
TÜRKİYE ASLA IRKÇILIK YAPMAMIŞTIR
TÜRKİYE ASLA IRKÇILIK YAPMAMIŞTIR
Eskişehir’e gelen 26 Afrika ülkesinin büyükelçileri ve ticaret ataşeleri onuruna Eskişehir Valiliği tarafından yemek verildi.
EMNİYET'TEN ASAYİŞ UYGULAMASI
EMNİYET'TEN ASAYİŞ UYGULAMASI
Eskişehir Emniyet Müdürlüğü ekipleri kent genelinde Genel Asayiş Uygulaması gerçekleştirildi.
KARDEŞ CEMİYET OLABİLİRİZ
KARDEŞ CEMİYET OLABİLİRİZ
Hamburg Türk Basın Birliği mensubu 15 gazeteci, Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Başkan Yılmaz Karaca "Kardeş cemiyet olabiliriz" dedi.
CİĞERİMİZİ ALDILAR ONLAR DA YANSIN
CİĞERİMİZİ ALDILAR ONLAR DA YANSIN
Eskişehir’de, üstüne tiner dökülüp yakılan Ahmet Çelik’in (40) öldürülmesiyle ilgili davanın ilk duruşması görülürken, ablası yürekleri dağladı. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan abla Nilüfer Çakmak, “Ciğerimizi aldılar, onlar da yansın” dedi.