Dinlendirilmeyen et hastalık yapabilir

02 Eylül 2017 00:12
Dinlendirilmeyen et hastalık yapabilir

Kurban Bayramı'nda beslenmeye dikkat çeken uzmanlar, dinlendirilmeden pişirilip yenen etlerin hastalıklara davetiye çıkardığını söyledi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu, Kurban Bayramı’nda dinlendirilmeden yenen etlere dikkat çekti. Karacanoğlu, kurbanın emin olunan yerden satın alınması gerektiğini belirterek, “Kurbanın nereden geldiğinden emin değilseniz hayvan etinden insana geçen şap, sığır vebası, çiçek, şarbon, parazitler gibi hastalıklarla karşılaşma riskiniz artar” dedi.

Süt kuzusu gibi çok genç hayvanların etinde su oranının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Karacanoğlu, bunun olgunlaşmış, kesme yaşına gelmiş hayvana göre etin lezzetinin daha düşük olmasına neden olduğunu dile getirdi.

“ETİ DİNLENDİRİN"

Kurbandan elde edilecek etin mutlaka dinlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Karacanoğlu, “Etler kesildikten sonra, 0-4 C’de 24 saat bekletilir. Ancak kıyma haline getirilirse 1 günden fazla bekletilmemelidir. Parça etler, 2 gün daha buzdolabı ısısında bekleyebilir. Eğer daha fazla saklanmak isteniyorsa, -2 derecede birkaç hafta, -18 ve -32 C’de arasında uzun süre saklanabilir. Donmuş et, buzdolabı ısısında çözdürülmelidir. Çözünen et, tekrar

dondurulmamalıdır. Etin yumuşaklığı hayvanın türü, yaşı, beslenmesi, kesildikten sonraki dinlenme durumuna bağlıdır. Çok hareket eden, kötü beslenmiş hayvanın eti sert olur. Eğer hayvan iyi beslendiyse yağı fazla olacaktır, bu da etini yumuşak yapar” diye konuştu.

“ETİ SUDA PİŞİRİN”

Karacanoğlu, etlerin suda pişirilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Kuru ısıda pişirmek, suda pişirmeye göre eti daha sert yapar. Etin pişmesi için, iç ısısının 75 C ye ulaşması gerekir. Yüksek ısı; dış yüzeyin yanması ve su kaybının artmasına da yol açtığı için, hem vitamin, mineral kaybı olacak hem de yanan dış kısım kanserojenleri oluşturacaktır. Izgara yapılan etlerde su ve folik asit, B1, B12 gibi vitaminlerin kaybı olur. Fırınlama, ızgara, yağda pişirme ile sıcaklığın derecesi ve süresine göre kayıplar yüzde 40’a çıkar. Eğer et suda pişirilir ve pişme suyu dökülürse bu oran yüzde 70’lere çıkar. Bunu önlemek için eti orta ateşte, çok sık çevirmeden pişirin” şeklinde konuştu.

“ETİ YAKMAYIN"

Karacanoğlu, et pişirmede dikkat edilmesi gerekenler hakkında şunları paylaştı: “Etin yanması, vitamin, mineralin yanı sıra protein ve enerji kayıplarına da yol açar. Ayrıca yüksek ısı ve ateşe yakın temasta yanan etler, kanserojen etki gösteren ‘nitrozamin’ denen bileşikleri oluşturur. Et ile ateş arasında belirli bir mesafe olsun. Izgarada pişirirken kanserojenlerin oluşumunu önlemek için, et ve ateş arasında 10- 15 cm mesafe bırakın.

ETTE KANSEROJEN OLUŞUMUNA İZİN VERMEYİN"

Kızartmada 5 dakika, ızgarada 35 dakika, suda kaynatmada ise 48 saatte kanserojen etki oluşur. Proteinden zengin besinlerin kızartma ve tütsülenmesi kanserojenleri artırır. Ancak sebzelerle tüketilirse, sebzelerden antioksidan etkili vitaminler alınacağı için bu olumsuz etkiyi azaltabilirsiniz. O nedenle mangal yaparken sofranızda meyve suyu, çeşitli renklerde meyveler ve salatalar bulunmasının faydası olacaktır.”

Yorumlar (4) / Onay bekleyen (1)

Yorumlar editör onayından sonra görünecektir.

Yorum Ekle

şakacı

10 Eylül 2017 16:19
eti tatile gönderin 5 gece 4 günlük paket programlarla güzelce dinlenir gelir ondan sonra afiyetle yersiniz...

samet

03 Eylül 2017 11:33
Yıllarca hayvancılık yaptık. Süt kuzu, süt dana yemem, satın da almam. Yiyene de hayret ederim. Hayvan Ana rahminde ne kadar gelişecek ve sütten ne kadar gıdasını alacak. et zaten kırmızı değil, pembenin tonu. Kuzu en az 6 ay yayılması ot yemesi lazım ki gerekli gıdaları alsın.

kemal

18 Eylül 2017 08:07
etibuldukda dinlendirecez ((

ismail

12 Eylül 2017 05:38
bayram geçeli 15 gün olmuş haberi hala sayfada tutuyorsunuz güncellemiş olsanız çok iyi olacak ve bunun gibi daha birçok haber var günü geçmiş
ESKİŞEHİR'E GÖKYÜZÜNDEN BAKIŞ
BENİM GİBİ  KANMAYIN
BENİM GİBİ KANMAYIN
Eskişehir'de kendilerini telefonda polis veya savcı olarak tanıtarak dolandırıcılık yapanlara karşı oluşturulan özel ekip, şehir dışından gelip dikkati çekmemek için ucuz otellerde kalan, taksi tutan ve uydu haritalarından yararlanarak kandıracakları kişileri yakınlarındaymış gibi yönlendiren şüphelilerin, kurbanlarını daha çok 60 ve üzeri yaş grubundan seçtiğini belirledi
OKUL SERVİSLERİNE SIKI DENETİM
OKUL SERVİSLERİNE SIKI DENETİM
Eskişehir Emniyet Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent genelinde faaliyet gösteren öğrenci servislerine yönelik denetim yaptı.
YAŞLI ÇİFT KAZA KURBANI
COŞKULU KUTLAMA
COŞKULU KUTLAMA
Sivrihisar'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 96'ncı yıl dönümü gerçekleşen tören ile coşkuyla kutlandı.
ARSLAN ADAY OLMAYACAK
ARSLAN ADAY OLMAYACAK
Ak Parti Mahmudiye İlçe Başkanı Mustafa Arslan, 2010 yılından bu yana yapmış olduğu ilçe başkanlığına tekrar aday olmayacağını açıkladı.
GÜNEYDOĞU GAZİSİ UNUTULMADI
KİTLE ÖRGÜTLERİ ÖNEMLİDİR
KİTLE ÖRGÜTLERİ ÖNEMLİDİR
Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, demokratik kitle örgütleri ve hemşehri dernekleri ile bir araya gelmeye devam ediyor.
HER ZAMAN YANINIZDAYIZ
HER ZAMAN YANINIZDAYIZ
'19 Eylül Gaziler Günü' münasebetiyle, Eskişehir Valiliği ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından gaziler onuruna yemek programı düzenlendi.