74 YILLIK ESNAF LOKANTASI ‘’KANAAT’’

19 Mart 2018 13:36
74 YILLIK ESNAF LOKANTASI  ‘’KANAAT’’

Kimi Eskişehir’in simgesi haline gelmiş kimi ise müdavimleri dışında pek fazla bilinmeyen esnaf lokantalarını gezgin ruhu ile keşfedip ziyaretlerimizi sürdürüyoruz.

Bu lezzet gezilerimizde, kuruluş öyküleriyle olduğu kadar güncel özellikleriyle de her birinin en çok beğenilen özel yemeklerini de tanıtıyoruz.

Esnaf lokantaları bana hep el emeğini, alın terini hatırlatır. En önemlisi de, bir çok yemeği lokantanın arkasındaki tarih ve kültürü yansıtmasıdır.

Esnaf lokantalarında yemekler günlük pişirilir ve en taze yemeği de makul fiyatlarla yiyebilirsiniz. Geleneksel sulu yemek kültürümüzü en iyi yansıtan bu esnaf lokantalarında hem gözünüz hem de ruhunuz doyar. Esnaf lokantaları, sabah erkenden açılır. Sabah ezanı vaktinde yaşanan telaş, vakit biraz ilerleyince hareketliliğe dönüşür. Sabahın ilk müşterileri neredeyse alacakaranlıkta dükkana damlar. Dükkan sahibi ve garsonlar her müşterinin hangi çorbayı içtiğini, nasıl içtiğini bilir sormaz bile müşteriye.‘’Abime bol taneli sarımsaklı işkembe…’’, ‘‘Ahmet abiye mercimek…’’, ‘‘ Hocama kanaryalı

pilav çek’’

Garsonlar adisyon falan olmaksızın hesabı ödeyecek müşterinin ne yiyip içtiğini kasaya haykırır.

‘’Abimden az çorba, musakka, pilav, bardak al…’’ (Bardak dediyse lokantanın kendi el yapımı kompostolarıdır.)

Bir esnaf çocuğu olarak küçüklüğümden beri bu esnaf lokantalarının samimi ortamında bulunup, yemeklerinin tadını çıkardığım çok olmuştur.

Lezzet turumuzun bu seferki uğrak yeri ise, yine köklü bir esnaf lokantası. Çorbaları ve sulu yemekleriyle meşhur olmuş 1943’ten günümüze müdavim müşterilerinin vazgeçemediği Kanaat Lokantasını ziyaret ettik. İşletmecisi Şeref Işık ile samimi sohbet ortamında Kanaat Lokantası’nın bu günlere geliş hikayesini söyleştik.

AŞÇILIKTA KIRK YIL

ŞEREF USTA’

Şeref Usta, aşçılık mesleğini severek ve sebatla kırk yıl çalışarak Kanaat Lokantası’nın lezzet kalitesini 3. Kuşak olarak sürdürmeyi başarmış işinin ehli bir usta olarak bende olumlu bir izlenim bıraktı.

15 yaşında çırak olarak başlayan Şeref Usta lokantasının geçmişini kendisinden dinledik.

‘’Kanaat Lokantası’nın ilk kurucusu Balkan göçmeni Süleyman Astuna lokantasını 1943 yılında Sakarya Caddesi tren geçidinin hemen yanı başında açmış. Daha sonra Şaban Bulanık lokantayı devralmış ve işletmiş. Vefat sonrası ise oğlu Ahmet Bulanık 1990’a kadar aynı işi devam ettirmiş. 1976 yılından beri çırak ve aşçı olarak çalışan Şeref Usta Kanaat Lokantası’nın işletmesini daha sonra üstlenmiş, aynı kalite ve lezzetiyle yıllardır Sakarya Caddesindeki iş yerinde müşterilerinin memnuniyetini hala sürdürüyor.

NASIL GİDİLİR?

Güllük Mah. Sakarya Cad. No:23/E Eskişehir

Tel: 0222 322 35 90

ÇALIŞMA SAATLERİ:

05:30 – 16:00

FİYATLARI NASIL?

İşkembe Çorbası: 4 TL

Paça Çorbası: 4 TL

Kuru Fasulye: 4 TL

Nohut: 4 TL

Tas Kebabı: 10 TL

Sebze yemekleri: 5 TL

Kadınbudu Köfte: 6 TL

Ciğer Sarma: 9 TL

GEZGİNİN YORUMU

Kanaat Lokantasında Şeref Usta, çorbalar ve kuru fasulye sabit olmak üzere mevsimine göre 15 çeşit sebze ve et yemeklerini tezgahında bulunduruyor. Buranın kendine has kemik suyu ile yapılan çorbaları çok beğeniliyor. Ayak paça çorbası sabah 08:00’de bittiği için işkembe çorbasının tadına baktık. Gerçekten övdükleri kadar varmış. Çorbanın kıvamı ve terbiyesinin lezzeti damak tadımızı coşturdu.

Benim gibi kuru fasulye fanatiklerine buranın özel kaymaz fasulyesini ısrarla öneririm. Tereyağlı pilavı da çok başarılıydı.

Kullandığı malzemelerin kaliteli ve özenle seçildiğini hem damak tadı olarak hem de midenizden gelen olumlu tepkilerinden rahatlıkla anlayabiliyorsunuz. Ayrıca et yemeklerini ve yoğurtlu köftesini hiç düşünmeden tercih edin, memnuniyet garanti.

Kanaat Lokantası makul fiyatlarla nefis lezzetler sunuyor. Benden söylemesi…

Yorumlar (5) / Onay bekleyen (0)

Yorumlar editör onayından sonra görünecektir.

Yorum Ekle

RAHMİ

25 Mart 2018 21:38
AGA ELLERİNİZE SAGLIK

tahit

28 Mart 2018 15:21
işkembe corbasını tum eskişehir halkına tavsıye ederim

Ceylan

29 Mart 2018 12:09
Yoğurtlu köftesi iyidir. Hem de ekonomik

Vatandaş

12 Nisan 2018 21:06
Lise yıllarımızda hep bu lokantaya Giderdik patetes mussakkası çok güzel tavsiye ederim

mustafa özcan

30 Mart 2018 21:27
hayırlı işler arkadaşım, bol kazançlar sizler gibi esnaf başımızın üstünde
GALERİLER 23 NİSAN'DA ÇOCUKLARA ÜCRETSİZ
GALERİLER 23 NİSAN'DA ÇOCUKLARA ÜCRETSİZ
Odunpazarı Belediyesi’ne bağlı galeriler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda ziyaret edilebilecek.
KÜLTÜRLERİNİ TANITIYORLAR
KÜLTÜRLERİNİ TANITIYORLAR
Eğitim almak için Eskişehir'e gelen yabancı öğrenciler, Yunus Emre Uluslararası Öğrenci Derneğince (YUDER) haftalık düzenlenen öğrenci buluşmalarında kültürlerini tanıtıyor.
ÇOCUKLARI UNUTMADILAR
ÇOCUKLARI UNUTMADILAR
Büyükşehir Belediyesi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'n da çocukları unutmadı. Sazova Bilim ve Kültür Parkı'n da çocuklara yönelik çeşitli etkinlikler yapıldı.
BASKIN SEÇİM
BASKIN SEÇİM
Emek Partisi (EMEP) İl Sekreteri Yahya Kaya seçimlerin erkene alınması ile ilgili basın açıklaması yaptı.
23 NİSAN KONSERİ
23 NİSAN KONSERİ
Tepebaşı Belediyesi Türk Sanat Müziği Çocuk ve Gençlik Korosu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Konseri ile bayram coşkusunu marş ve şarkılarla yaşattı.
GÖNÜLLERİNCE EĞLENDİLER
GÖNÜLLERİNCE EĞLENDİLER
Hilal Otomativ, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle çocuklar için etkinlik düzenledi. Gönüllerince eğlenen çocuklara Hilal Otomativ personelleri ve çocukların aileleri de eşlik etti.
DENEYLERLE ÖĞRENDİLER
DENEYLERLE ÖĞRENDİLER
Eğitim Sen Şubesinin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sebebiyle sendika binasında çocuklar için düzenlediği atölyelerde, minikler deneyler öğrendi.
SENFONİ BÜYÜLEDİ
SENFONİ BÜYÜLEDİ
Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası’nın bu haftaki konuğu genç piyano sanatçısı Gökhan Aybulus oldu. Eskişehirli Gürer Aykal’ın orkestra şefliğini yaptığı konserde ünlü piyanist ayakta alkışlandı.
SOKAK ORTASINDA BIÇAKLI KAVGA
SOKAK ORTASINDA BIÇAKLI KAVGA
Vişnelik Mahallesi Yenibahçeler Sokak'ta çıkan bıçaklı kavgada bir kişinin yaralandı.