1948'DEN BU YANA ANAR KÖFTECİSİ!

09 Mayıs 2016 09:00
1948'DEN BU YANA ANAR KÖFTECİSİ!

Bu seferki lezzet turumuzun uğrak yeri olarak “Tepebaşı-Uluönder’de” mütevazi ama nefis köftesiyle tanınan Anar Köftecisi’ni ziyaret ettik.

SÖYLEŞİ: FERİT OKTAŞ

Köfte sever bir toplum olmamızdan olsa gerek Eskişehir’de o kadar çok köfteci dükkanı açılmış ki...

Hala yenileri de açılmaya devam ediyor.

Damak tadı ise göreceli bir kavram. Herkesin ayrı ayrı lezzet anlayışının olması da bundan kaynaklanıyor. Köfte yemeyi çok seviyoruz ama damak tadımıza hitap eden köfte lezzeti kişiye göre değişiyor. Kimi kasap köftesini, kimi annesinin maydonozlu köftesini, bazıları da Adapazarı ıslama köftesini veya İnegöl ve Tekirdağ usülü köfteyi daha çok sever...

Eskişehir’de köfteseverlerin müdavim olduğu veya tercih ettiği birçok köfteci dükkanı var. Bir gezgin olarak, leziz köfteleri ile tanınan ve en çok tercih edilen köftecileri de araştırıp lezzet gezimizi sürdürüyoruz. Bu seferki lezzet turumuzun uğrak yeri olarak “Tepebaşı-Uluönder’de” mütevazi ama nefis köftesiyle tanınan Anar Köftecisi’ni ziyaret ettik.

Tepebaşı Karakolu karşısına gelen Paşaboylu Sokak içinde gösterişten uzak bir esnaf köftecisi burası. Anar köftecisine geldiğinizde ikinci kuşak Adnan ve Kenan kardeşlerim arı gibi koşturarak müşterilerine hizmet verdiklerine tanık olduk. Bu salaş görüntüsündeki mekanın müdavimleri arasında; akademisyenler, iş adamları ve çevre esnafı da çoğunlukta...

50 kişilik kapasitesi ve sade dekoru olan bu köfteci dükkanın menüsü de gayet sade...

Anar Köftecisi’nin ikinci kuşak temsilcileri Adnan ve Kenan Orge kardeşler ile işletmenin başarı hikayesi hem konuştuk hem de köftesinin tadını çıkardık.

-----

KÖFTECİ HASİP USTA

Anar Köftecisi’nin 2.kuşak işletmecilerinden Kenan Orge ile köftecilik mesleğinin 1948’den bu güne geliş hikayesini konuştuk.

Kurucusu baba Hasip Orge 1948 yılında köftecilik mesleğine Tatlıdil Köftecisi’nde başlıyor. Bu köftecide 1981 yılına kadar çalışarak bu mesleğin ustalığını öğreniyor. Daha sonra 1982 yılında kendi iş yerini şu anki adresinde açıyor. Çocukları Kenan ve Adnan’ı de yanına alarak köftecilik mesleğinin inceliklerini onlara da öğreterek birlikte işletiyorlar. Baba Hasip ustanın vefatı sonrası iki kardeş baba mesleğini birlikte aynı çizgide ve standartta devam ettiriyorlar. Köftelerinin beğenilmesinin sırrı ise ;yıllardır aynı yerden özenle aldıkları dana kaburga ete tuz ve karabiber dışında baharat kullanmamaları. Ve diğer sırrı ise kömür ateşinde pişirme tekniği.

----

FİYATLARI NASIL ?

Çorba(Mercimek-İşkembe):3TL

Köfte Porsiyon :9 TL

Domates-Biber söğüş:1,5 TL

Salata: 2,5 TL

Üzüm şırası bardak:1,5 TL

Piyaz:3 TL

-----

GEZGİNİN YORUMU

Anar Köftecisi’nin menüsü gayet sade. Köfte yanında kankası piyaz ve üzüm şırası...

Menünün üç ayağını oluşturuyor. Sabahları çorba servisleri de var.

Köftesi klasik Eskişehir usulü ince yassı türünden olduğu için mangalda fazla beklemeden dışı iyi pişmiş içi de hafif sulu oluyor. Köftenin yanında közlenmiş biber ile servis ediliyor. İçinde baharat karışımı olmadığı için etin lezzetini tadabiliyorsunuz. Bu türdeki köfteyi benim gibi tercih edenlere özellikle tavsiye ederim. Köftenin yanında kankası piyazını da mutlaka tatmalısınız. Kaymaz fasulyesi mangalın köz ateşinde 12 saat demlenerek pişiriliyor. Fasulyenin nefis lezzetinin sırrı bu pişirme tekniğinden geliyor. Piyazını çok başarılı buldum. Anar Köftecisine sırf piyazı için gelmeye değer doğrusu. Tabii ki yanında kendi yaptıkları doğal üzüm şırası da olmalı. Köfte severlere bir öneri. 1,5 porsiyon söylemeniz daha isabetli olur.

----

NASIL GİDİLİR?

Paşaboylu Sokak No:33 Uluönder/TEPEBAŞI ESKİŞEHİR

TEL: 0222 330 5954

Yakın yerlere paket servisi var. Dükkan sabah 7’de açılıyor. Akşam 8’e kadar servis var.

Yorumlar (2) / Onay bekleyen (0)

Yorumlar editör onayından sonra görünecektir.

Yorum Ekle

AHMET BÜTÜN

12 Mayıs 2016 13:49
SON DERECE LEZZETLI KÖFTESİ VE ŞIRASI İLE 1 PORSIYON AZ GELIR 1.5 YEMENIZI ONERIRIM HASIP USTA RAHMETLI BABAMIN ARKADASIYDI IYI INSANDI ALLAH RAHMET EYLESIN COK KOFTESINI YEDIK TEMIZ GUZEL LEZZETLI BIR MEKAN

Ilker

20 Mayıs 2016 20:48
Gecmiste en az 100 kez koftesini yedigim yer. Tatlidil ve tatlisoz koftecisinden daha iyi oldugunu dusunuyorum..Dikkat ederseniz baba Hasip Usta 33 yil tatlidil koftede calismis,33 yil ayni koftecide isci olarak calismak ciddi bir sabir ve karakter isidir.. Ayrica salas ne demek sayin yazar? Bende hicde salas bir yer degil.. Bildigin tertemiz standard kofteci dukkani. Kofteleri mukemmeldir.Ancak 1 porsiyon dokuz degilde 7 lira olmaliydi.. 9 lira biraz pahali Eskisehirdeki gelir duzeyine gore..
ESKİŞEHİR'E YENİ YAŞAM ALANI
ESKİŞEHİR'E YENİ YAŞAM ALANI
Eskişehir ve bölgeye değer katacak kentin yeni yaşam merkezi Cassaba Modern, 2018’in son çeyreğinde kapılarını açmaya hazırlanıyor.
  TARİFELİ UÇUŞLAR  YENİDEN BAŞLASIN
TARİFELİ UÇUŞLAR YENİDEN BAŞLASIN
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u ziyaret eden CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Hasan Polatkan Havaalanı’nın yolcu ve kargo taşımacılığında daha işler hale getirilmesi ve tarifeli uçak seferlerinin başlatılmasını istedi.
DOLANDIRILMAKTAN SON ANDA KURTULDU
DOLANDIRILMAKTAN SON ANDA KURTULDU
Eskişehir'de telefon ile aranarak kendisini polis olarak tanıtan şahısların isteği sonucu bankadan kredi çekip şüphelilere havale yapmak isteyen yaşlı adam, polis ekiplerinin aldığı önlem sayesinde dolandırılmaktan son anda kurtuldu.
SİVRİHİSAR'DA KURTULUŞ SEVİNCİ
SİVRİHİSAR'DA KURTULUŞ SEVİNCİ
Sivrihisar ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yılı coşkuyla kutlandı.
BU BULVAR TRAFİĞE KAPATILACAK
BU BULVAR TRAFİĞE KAPATILACAK
Selami Vardar Bulvarı’nın bir bölümü tramvay hattı uzatma çalışmaları nedeniyle geçici süreyle araç trafiğine kapatılacak.
BU KADARINA PES!
BU KADARINA PES!
 Eskişehir’de Hz. Ali'nin torunu olduğunu söyleyerek koyun çaldığı iddia edilen şahsın yargılandığı dava başlandı. 
ÜRETİCİLERE LAVANTA FİDESİ DAĞITILDI
ÜRETİCİLERE LAVANTA FİDESİ DAĞITILDI
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, “Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Eskişehir'deki üreticilere lavanta fidesi dağıtıldı.
SEFERBERLİK ÇAĞRISI
SEFERBERLİK ÇAĞRISI
Türk Hava Yolları (THY) Teknik A.Ş. Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel, Eskişehir'de katıldığı toplantıda, sanayicilere seslenerek, "Bütün firmalarımızı, mümkün olduğu kadar havacılıktaki tam bağımsızlığı sağlamak için kalkınma seferberliğine davet ediyoruz" dedi.
SALÇAYA ZAM YAPMADILAR
SALÇAYA ZAM YAPMADILAR
Türkiye genelinde artan salça fiyatlarına karşı duran Sarıcakaya ilçesindeki kadınlar, kendi ürünlerini eski fiyattan satmaya devam ediyor.